Suomen johtavia poliitikkoja uhkaillaan yhä useammin, kertoo Yle Uutiset. Asiasta tehdyn tutkimuksen mukaan uhkauksen kohteeksi joutuu Suomessa tavallisimmin presidentti, pääministeri tai valtiovarainministeri.

Presidentin kanslian turvallisuusyksikössä työskentelvä komisario Jarkko Hynninen on käynyt läpi kaikki suojelupoliiisin tietoon vuosina 1996-2005 tulleet tasavallan presidenttiin tai istuviin ministereihin kohdistuneet 146 uhkausta.

- Pääsääntöisesti uhkaukset sisältävät runsaasti vihaa. Ne ovat sellaisia voimakkaita mielipiteenilmaisuja, joihin uhkaaja on eri syistä saanut kimmokkeen, Hynninen kertoo Yle Uutisten mukaan.

- Tavallaan vaarallisin uhkaus olisi sellainen uhkaus joka ei tule suoraan tietoon vaan välillisesti, eli tekijä joka on päättänyt tehdä salamurhan kertoisi ystävälleen, että hän on pohtinut tällaista tekoa, Hynninen sanoo.

Hynnisen mukaan poliitikkojen salamurhat ja kouluampumiset ovat kohdennettua väkivaltaa, joissa on loppuunvietyinä paljon yhteisiä piirteitä: tekijä ryhtyy etsimään ratkaisua asialleen, ei uhkaile kohdetta suoraan ja tekee yksityiskohtaisen suunnitelman. Häntä ajaa tekoon paitsi viha myös huomionkipeys.