Suomen ja Yhdysvaltain välinen kahdenvälistä puolustusta koskeva aiejulistus on nyt allekirjoitettu ja julkaistu kokonaisuudessaan.

Aiejulistus on täällä.

Julistuksessa sanotaan muun muassa, että Suomi ja Yhdysvallat tutkivat tapoja syventää entisestään Suomen puolustusyhteistyötä puolustusliitto Naton kanssa. Tarkoituksena on lisäksi lisätä maiden yhteisiä puolustuksellisia harjoituksia.

Suomen ja Yhdysvaltain välistä yhteistyötä vahvistetaan muun muassa puolustuspolitiikassa, tiedonvaihdossa, suorituskykyjen, valmiuden ja yhteystoimintakyvyn vahvistamisessa, koulutus- ja harjoitustoiminnassa, puolustusmateriaalialalla, tutkimus- ja kehitysyhteistyössä, evaluoinnissa sekä kansainvälisissä operaatioissa.

– Aiejulistus on yleinen yhteistyöasiakirja, joka ei sido osapuolia oikeudellisesti eikä sisällä maiden välisiä puolustussitoumuksia, puolustusministeriö luonnehtii asiakirjan roolia.

Asiakirjan johdannossa sanotaan, että Suomi ja Yhdysvallat uskovat, että Yhdysvaltain läsnäolo Itämeren alueella vahvistaa alueen turvallisuutta.

Aiejulistuksen allekirjoittivat tänään puolustusministeri Jussi Niinistö ja varapuolustusministeri Robert Work.