Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen mielestä Suomen on alennettava pikaisesti turvapaikanhakijoille jaettavia tukia. Sisäministeriön tekemän selvityksen mukaan Suomi maksaa turvapaikanhakijoille enemmän tukia kuin muut EU-maat, Aamulehti kertoi eilen.

- Jos ne pitävät paikkansa, niin kyllähän Suomen on niitä alennettava. Kyllä niitä täytyy nopeasti alentaa, Räsänen sanoo Uudelle Suomelle.

Samoilla linjoilla oli myös maahanmuuttoministeri Astrid Thors, joka väläytti eilen tukien mahdollista tarkistusta.

- Tärkeintä on että turvapaikanhakijoiden tuet ovat Euroopassa suurin piirtein samassa linjassa, ettei tule sellaista että joku maa alkaisi houkutella tukien suuruuden vuoksi, Räsänen katsoo.

Räsänen sanoo, ettei tiedä, houkuttelevatko Suomen jakamat tuet turvapaikanhakijoita.

- Oletan että houkuttelevat, mutta asia pitää selvittää.

Viisihenkinen perhe saa Suomessa ilmaisen majoituksen lisäksi toimeentulotukea 1277 euroa kuussa. Tämä kuulostaa Räsäsen omaan korvaan erittäin korkealta summalta. Hän uskoo, että summat kuulostavat korkeilta myös pienituloisille suomalaisille.

- Pienemmälläkin rahalla tullaan toimeen varsinkin, kun ajattelee, ettei siinä mene mitään rahaa vuokraan. Eikä ole välttämättä mitään liikkumiskustannuksia, kun ei olla töissä.

- Turvapaikanhakijan kannalta tärkeää on, että hänellä on asunto ja ruoka ja terveydenhuolto ja sitten ehkä joku pieni taskuraha, mutta ei mitään semmoisia rahoja, joita vois lähetellä vaikkapa kotimaahan.

Yleisemmin Suomen ulkomaalaispolitiikassa on Räsäsen näkemyksen mukaan "paljon korjattavaa".

- Meillä ollaan jossain suhteessa vähän sinisilmäisiä, mutta toisaalta on taas epäkohtia, jotka estävät tänne jo turvapaikan saaneiden ja koulutuksen saaneiden siirtymisen työperäiseksi maahanmuuttajaksi.

Esimerkkinä väliinputoajista Räsänen mainitsee EU:n ulkopuolelta Venäjältä muuttaneet henkilöt, jotka ovat saaneet jo Suomen kansalaisuuden. Ongelmia on ollut tällaisten perheiden isovanhempien kanssa, joilla ei ole kotimaassaan enää muita omaisia, mutta jotka eivät silti saa oleskelulupaa Suomeen.

- Pitäisi olla joku systeemi, jolla he pystyisivät saamaan jonkun oleskeluluvan, jossa omaiset tekevät sitoumuksen omilla kustannuksillaan hoitaa nämä isovanhemmat, Räsänen ehdottaa.