Suomen bruttokansantuote laski loka-joulukuussa 0,7 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, kertoo Tilastokeskuksen ennakkotiedot perjantaina.

Kokonaistuotanto supistui ennakoitua enemmän, sillä odotuksissa oli 0,4 prosentin supistuminen. Ekonomistit pitivät bkt-lukuja yllättävän heikkoina.

”Auts! Olipa järkyttävän huono Q4. Suomen BKT supistui 0,7% edellisestä neljänneksestä ja näillä tiedoilla 2019 kasvu olisi jäämässä 1%:iin. Lienee surkein loppuvuosi Euroopassa. Pikalaskelman mukaan tälle vuodelle siirtyy nyt negatiivista ’kasvuperintöä’”, tviittaa Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala.

LUE SEURAAVAKSI:

”Ohhoh. BKT supistui 2019 viimeisellä neljänneksellä ensimmäisen tilinpidon arvion mukaan 0,7% edellisestä neljänneksestä, ja vuoden takaa kasvua oli vain 0,4%. Heikompaa kuin ennakkoarvioissa. Investoinnit supistuivat yli 3% vuodentakaisesta”, tviittaa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu pitää bkt-lukuja odotettuakin heikompina.

”Edes laivatoimitus ei pelastanut, kun kaikki muut BKT:n alaerät supistuivat. BKT:n kasvu vuonna 2019 1,0% ja ponnahduslauta tähän vuoteen hyvin heikko. Ei naurata”, Koivu tviittaa.

LUE SEURAAVAKSI:

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus oli tyrmistynyt.

”Tyrmistyttävä tieto taloudesta: BKT kääntyi laskuun viime vuoden lopussa - Marinin hallituksen aikana. Samalla vahvistui pelko: olimme taantumassa 2018 - Sipilän hallituksen aikana.”

Brotherus muistutti kuitenkin, että hallituksen vaikutus suhdanteisiin on Suomessa pieni. Samalla hän varoitti tuontitaantuman uhasta.

Vuoden 2018 viimeiseen neljännekseen verrattuna työpäiväkorjattu bruttokansantuote kasvoi 0,4 prosenttia.

Koko vuoden 2019 bruttokansantuotteen volyymi kasvoi 1,0 prosenttia. Suurimmat kasvuluvut nähtiin toisella ja kolmannella vuosineljänneksellä.

Päivitetty mukaan Juhana Brotheruksen kommentit klo 10.35.

LUE SEURAAVAKSI: