Sekä sähköverkkoyhtiö Carunan että lähetysverkkoyhtiö Digitan taustalla on sama australialainen pääomasijoitusyhtiö, First State Investments.

Asia tuotiin esiin eilen Ylen Noin viikon uutiset -ohjelmassa. Siinä esiteltiin First State Investmentsin mainosvideota, jossa infrastruktuurisijoittamisesta vastaava Peter Meany kertoo, miksi luonnollisiin monopoleihin kannattaa sijoittaa. Meany tuo esiin, että koska kilpailua ei ole, rahavirta on varma. Hän puhuu myös ”hinnoitteluvoimasta” eli siitä, että hintoja voidaan nostaa ajan myötä.

Caruna on joutunut kohun keskelle ilmoitettuaan kohtuuttomiksi koetuista sähkön siirtohinnan korotuksista. Myös Digitaa on syytelty kohtuuttomasta hinnoittelusta, joskaan viranomaiset eivät ole löytäneet hinnoista vikaa.

Eilen yrityshistorian tutkija, professori Markku Kuisma vertasi Carunaa ja Digitaa Uuden Suomen haastattelussa. Kuisman mielestä Suomi teki Carunan kanssa ”digitat” ja myi ulkomaille varman rahantekokoneen. Kuisman mielestä on mahdoton keksiä motiivia sille, miksi Jyrki Kataisen hallitus salli keskeisen infra-rakenteen myymisen kansainvälisten pääomasijoittajien käsiin. LUE LISÄÄ: Professori äimänä: Suomi teki taas ”digitat” – Miksi poliitikot myivät varman rahakoneen?

First State Investmentsin ja suomalaisosapuolten sekä Fortumin välisen Caruna-kaupan yhteydessä First State Investmentsiä kuvailtiin tiedotteessa näin:

– First State Investments on osa Australian suurimman finanssipalveluyrityksen Commonwealth Bank of Australian varainhoitoa. Se hallinnoi globaalisti noin 135 miljardin euron varoja. First State Investments on johtava infrastruktuurikohteiden sijoittaja ja hallinnoija, jolla on 19 vuoden kokemus institutionaalisten sijoittajien infrastruktuurisijoituksista. First State Investments hallinnoi yli 2,4 miljardin euron oman pääoman sijoituksia erilaisiin infrastruktuurikohteisiin Australiassa, Aasiassa ja Euroopassa.