Kuva: Patrik Rastenberger
Kuva: Patrik Rastenberger

Tänä vuonna 80 vuotta täyttänyt Helsingin Taidehalli suljetaan vuodeksi peruskorjauksen takia. Hilding Ekelundin ja Jarl Eklundin suunnittelema arvokas näyttelytila on rakennushistoriallisesti merkittävä. Se edustaa 1920-luvun uusklassisismia, ja näin ollen Helsingin kaupunki ja valtio rahoittavat seitsemän miljoonan korjaustyöt.

Remontti koskee vain sisätiloja, lähinnä näyttelytekniikan uudistamista, kuten ilmanvaihtoa, valaistusta ja lämmitystä. Julkisivuun ei kosketa, mutta rakennuksen alle louhitaan lisätilaa taideteosten käsittelyä ja henkilökuntaa varten. Hallin klubi, ravintola- ja kokoustila entistetään ja Ellen Thesleffin arvokas kattomaalaus klubilla konservoidaan.

Eteistiloissa ja portaikossa palautetaan alkuperäistä, 1920-luvun klassismin tummaa värimaailmaa. Näyttelytiloissa alkuperäisen tumman värin palautusta ei voida tehdä, koska nykyaikaiset näyttelytilat ovat poikkeuksetta vaaleita. Entistämisen arkkitehteinä ovat Vesa Tiilikka ja Maritta Nylén-Linko ISS Suunnittelupalveluista. Pääurakoitsija on Kenno-Rakenne.

Taidehalli on keskeisellä paikalla Nervanderinkadulla eduskuntatalon takana. Tontti saatiin aikanaan lahjaksi Helsingin kaupungilta. Sen rooli suomalaisessa taide-elämässä on ollut keskeinen koko olemassaolonsa ajan, joskin viime vuosina sen maine uusimpien nykytaiteen virtausten esittelijänä on hieman hiipunut.

Taidehallin ovat perustaneet taiteilijat. Se syntyi Suomen Taiteilijaseuran (STS) aloitteesta ja seuran toimitilat olivat vielä 1980-luvulle asti Taidehallissa. Taidehallin omistaa säätiö, johon kuuluvat STS, Suomen Arkkitehtiliitto ja Ornamo. Monet taiteilijajärjestöjen tilaisuuksista järjestetään vieläkin Taidehallin klubilla.

Sodan jälkeen Taiteilijaseuran puheenjohtajana (ja Taide-lehden päätoimittajana ynnä kaikissa mahdollisissa tärkeissä asemissa) toiminut taidemaalari Erkki Koponen (1899–1996), tunnettu myös Ollin pakinoiden kuvittajana, kertoo toimittamassaan kirjassa Taide enemmän kuin elämä Amos Andersonin, S. Vuorion ym. lahjoituksista Taidehallia puuhattaessa. Tonttikin saatiin kaupungilta lahjoituksena. Hanke oli pitkällinen, Ekelund ja Eklund saivat tehtävän arkkitehtuurikilpailun perusteella.

Pitäisi välttää superlatiiveja, mutta mielestäni Taidehalli on edelleenkin Helsingin kaunein näyttelytila. Sen näyttelyhistoria on viime vuosikymmeniä lukuun ottamatta ollut keskeinen Suomessa uusien taiteen virtausten ja keskeisten taiteilijoiden esittelyssä. Siellä järjestettiin kaikki Vuoden taiteilijan näyttelyt ja Nuorten näyttelyt (yksi pahoista virheistä Taidehallin historiassa olikin Nuorten näyttelyn lopettaminen muutamaksi vuodeksi). Vuonna 1947 siellä oli ranskalaisen modernismin näyttely, 1951 italialaista uutta taidetta ja Maire Gullichsen toi sinne konkretisteja Ranskasta 1952, Lokakuun ryhmä, Prisma ja maaliskuulaiset järjestivät siellä yhteisnäyttelynsä jne.

Vuoden 1969 Nuorten näyttely johti Sikamessias-oikeudenkäyntiin, syytettynä mm. myöhemmin Taidehallin johtajana pitkään toiminut Seppo Niinivaara. 1970-luvulla esiteltiin venäläistä ja kotimaista realismia, 80-luvulla julkaistiin monia merkittäviä vuosikirjoja ajan taideilmiöistä kuten Postkulttuuri 1984 ja Perfomanssi 1985. Mieleenpainuvia ovat myös Suomi rakentaa -katselmukset sekä monet tuontinäyttelyt ja viimeksi esim. Eero Saarisen näyttely. Monet nykytaiteen ilmiöt näytettiin siellä vuosikymmenten ajan ensimmäiseksi Suomessa.

Kiasman valmistumisen ja Vuoden taiteilijan näyttelyn lopettamisen jälkeen Taidehallin rooli on ollut valtakunnallisesti vähäisempi. Se on kuitenkin kattovaloineen edelleen paras ja kaunein näyttelytila suuria näyttelyitä varten, joten toivoisi sen nousevan uuteen kukoistukseen remontin jälkeen.

Minusta Taidehallin ei tarvitse kilpailla Kiasman kanssa, vaan luoda oma profiilinsa. Nykytaide on laaja, ja halli on erinomainen suurten retrospektiivien käytössä. Avajaisnäyttelystä elokuussa 2009 ei ole vielä sen tarkempaa tietoa kuin että se esittelee Taidehallin historiaa. Ehdotankin, että avajaisnäyttely olisi Helsingin juhlaviikkojen kanssa yhteistyössä järjestettävä Vuoden taiteilijan näyttely.