Eero Heinäluoma (sd) on kiinnostunut EU-komissaarin tehtävästä. Komissaaripohdinnoissa on esillä kolme vahvaa ehdokasta, joista kaksi on naisia. Suomella ei ole koskaan ollut naiskomissaaria.

Katso Heinäluoman haastattelu videolta (juttu jatkuu videon jälkeen):

Suomalaiset äänestävät eurovaaleissa vajaan kahden viikon kuluttua. EU-vaalien jälkeen ryhdytään kasaamaan uutta komissiota ja avainhenkilöt unionin instituutioissa vaihtuvat. Tuleva hallitus on keskeisessä asemassa neuvotteluissa, sillä heinäkuussa alkaa Suomen EU-puheenjohtajuuskausi.

Suurimmalla puolueella on perinteisesti oikeus nimittää oma ehdokkaansa Suomen seuraavan komissaarin tehtävään. Komissaari tulee näin ollen sdp:stä.

Kiinnostuksensa tehtävään ovat ilmaisseet eurovaaleissa ehdolla olevat Eero Heinäluoma ja Miapetra Kumpula-Natri. Vahvoilla komissaaripohdinnoissa on myös sdp:n entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Jutta Urpilainen. Urpilainenkin on todennut olevansa valmis kantamaan vastuuta.

LUE MYÖS: Näkökulma: Sellaista pokkaa ei Antti Rinteeltäkään löydy, että sivuuttaisi nyt naisen

Tähän asti Suomen komissaareilla on ollut kaikilla ministeritausta. Ministerikokemusta löytyy Heinäluomalta ja Urpilaiselta, mutta ei Kumpula-Natrilta. Hän on tosin toiminut meppinä EU-parlamentissa ja johtanut aiemmin EU-asioissa valtaa käyttävää eduskunnan suurta valiokuntaa.

LUE MYÖS: Miapetra Kumpula-Natri olisi valmis Suomen EU-komissaariksi: Oikeistopopulistit ”soittavat tuubaa” ilmastosta

Suomi on harvoja pitkään EU:n jäsenenä olleita maita, joilla ei ole koskaan ollut naiskomissaaria. Ennen vuotta 2004 unioniin liittyneistä maista Suomen lisäksi vain Portugalin komissaarit ovat olleet kaikki miehiä.

Heinäluoman mukaan sukupuolikysymys on tärkeä.

”Kyllä tämä kysymys on ihan merkittävä, tasa-arvo on sydäntäni lähellä. Komission kokoonpanoa voitaisiin sukupuolten näkökulmasta tasata muun muassa velvoittamalla jäsenmaat asettamaan ehdolle sekä miehen että naisen”, Heinäluoma sanoo.

Jos jäsenmailla olisi ehdokkaina sekä mies että nainen, komissioon olisi mahdollista saada tasapuolisesti miehiä ja naisia. Lopullisessa nimityksessä otettaisiin siten huomioon komission kokoonpano laajemmin.

LUE MYÖS: Heidi Hautala ja Ville Niinistö vihreiden ehdokkaat komissaareiksi: ”Nyt ratkaistaan, puolustaako EU oikeusvaltiota, arvojaan ja kansalaisten oikeuksia”

Hallitusneuvotteluja johtaja sdp:n Antti Rinne on todennut aikaisemmin arvioivansa komissaarin nimitystä "sukupuolittamatta” asiaa.

Suomen kaudelle ajoittuu useita suuria tapahtumia. Brexit on edessä lokakuussa ja kauppakiistat ovat kärjistymässä Yhdysvaltojen kanssa myös Euroopassa.

Katso videolta, kuinka Eero Heinäluoma kommentoi Suomen tulevaa EU-puheenjohtajakautta, komissaarinimitystä ja Suomelle sopivaa salkkua, Suomen mahdollisuuksia EU:n huippupesteihin, oikeistopopulismin nousua Euroopassa sekä laajemmin EU:n tulevia haasteita.

TEE VAALIKONE: Alma Median eurovaalikone nyt auki – Etsi meppiehdokkaasi Uuden Suomen sivuilla