Politiikan tutkija Erkka Railo kertoi tänään Ylen A-studiossa seuranneensa mielenkiinnolla tällä viikolla jyllännyttä ”kuplakeskustelua”, joka lähti näyttelijä Krista Kososen lausunnosta eduskuntavaalien tulokseen liittyen.

Ääneen pääsi A-studiossa lyhyesti myös itse Kosonen, joka kertoi havainnoineensa keskustelua huvittuneena. Kosonen korosti pitävänsä erittäin huonona asiana sitä, ettei ole tuntenut ketään perussuomalaisia äänestänyttä.

- Se oli fakta, havainto. Itse asiassa yksi kaveri ilmoitti että äänesti perussuomalaisia, eli nyt mä tunnen, Kosonen sanoi.

Hän myös huomautti, ettei ole väittänyt esimerkiksi perussuomalaisten kannattajien olevan rasisteja.

Railo puolestaan kertoi pitävänsä mielenkiintoisena sitä, miten paljon suomalaisia huolestuttaa maan kahtiajakautuminen.

- Ollaan hirveen huolestuneita, jos Suomi jakaantuu jollain tavalla. Tämä on sisällissodan trauma suorastaan, Railo sanoi ja totesi suomalaisten kokevan, että on tärkeää vetää yhtä köyttä.

Railon mielestä kahtiajakautumisesta ei kannata olla huolissaan.

- Keskustelu on hirveän hyvä asia. Keskustelussa päästään tuulettamaan omia näkökantoja, Railo sanoi.

A-studiossa mukana olleet tuoreet kansanedustajat Ozan Yanar (vihr.) ja Laura Huhtasaari (ps.) ihmettelivät molemmat myös kirjailija Pirkko Saision lausuntoja Helsingin Sanomissa. Saisio sanoi, että vihreät ja vasemmisto jakavat keskenään älymystön Suomessa. Sekä Yanar että Huhtasaari ihmettelivät, millä perusteella älymystö määritellään. Saisio tarkensi tänään Helsingin Sanomissa tarkoittaneensa, että vihreät ja vasemmistoliitto kamppailevat niin sanotun älymystön äänistä.

Railon mielestä Suomessa on nyt keskusteltu siitä, ketkä saavat edustaa suomalaisuutta.

- Suomalaisuutta ei ole perussuomalaisuus. Mä olen tavallinen suomalainen mies, Ozan Yanar huomautti.

Huhtasaari puolestaan korosti sitä, että olennaista on ymmärtää niitäkin, jotka ovat eri mieltä.

- Oma kaasoni kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia ja hän on paras ystäväni, Huhtasaari sanoi.

Perussuomalaisten äänestäjäkunta on Erkka Railon mukaan poikkeuksellisen laajaulotteinen maantieteellisesti ajateltuna.

- Perussuomalaisten kannattajia yhdistää se, että he kokevat, että yhteiskunta on muuttunut hyvin nopeasti ja he haluavat jollain tavalla jarruttaa muutosta, Railo sanoi.