Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeassa ei toistaiseksi osata tarkkaan arvioida, kuinka Britannian EU-ero tulee vaikuttamaan lääkkeiden saatavuuteen Suomessa.

Virasto varoitti lääkkeiden brexit-riskistä aiemmin , ja kertoi tietojen tarkentuvan helmikuun alussa, johon mennessä Ison-Britannian lääkeyhtiöiden tulisi ilmoittaa ennakoimistaan saatavuushäiriöistä. Fimean johtaja Esa Heinonen kertoo kuitenkin, että prosessit vaikuttavat lykkääntyvän viimeisiin brexitiä edeltäviin viikkoihin.

”Paljon on tapahtunut, mutta kovin paljon menee sinne loppuviikoille”, Heinonen sanoo Uudelle Suomelle.

Brexit on astumassa voimaan maaliskuun lopussa. Brittiläisten lääkevalmisteiden vastaavan valmistajan ja myyntiluvan haltijan täytyisi tällöin olla siirrettynä johonkin toiseen EU-maahan, jotta lääkkeet otetaan EU-maihin myyntiin, koska eron myötä Britanniasta tulee unionin silmissä ”kolmas maa”. Suomessa on myynnissä noin 350 lääkevalmistetta, joita valmistetaan ainoastaan Britanniassa. LUE MYÖS: Brexit uhkaa lääkkeiden saatavuutta Suomessa – ”Joidenkin potilaiden hoito voi muuttua”

Heinonen kertoo, että hänen tietonsa mukaan maanantaihin mennessä Fimeaan ei ollut tullut myyntiluvan haltijoilta yhtään ilmoitusta brexitistä johtuvista saatavuushäiriöistä. Yksi toimija on hakenut brexitiin viitaten lupaa alittaa velvoitevaraston edellyttämä varastointimäärä.

Brexit on silti saattanut aiheuttaa saatavuushäiriöitä, sillä niitä on voimassa jatkuvasti. Kaikki valmistajat eivät ilmoituksissaan erittele syitä saatavuuden häiriintymiselle. Heinosen mukaan saatavuushäiriöissä näkyy nyt lievää kasvua, johtuu se sitten brexitistä tai jostakin muusta.

Heinonen arvioi, että osa myyntilupien haltijoista saattaa vasta olla siirtämässä kirjojaan EU-maihin.

”Voi olla, että he ajattelevat, että he pystyvät vielä ennen brexit-päivää niitä tekemään”, hän sanoo.

”Uskon, että saatavuushäiriöitäkin tulee, mutta se jää nähtäväksi, että koska firmat ilmoittavat niistä meille.”

Saatavuuden ongelmien arvioidaan yltyvän, jos brexit on sopimukseton. Tällöin EU ei noudata Britannian kanssa tullipoikkeusta, joka sopimukseen on kirjattu. Aiemmin epätodennäköiseksi uskottu vaihtoehto on nyt niin todennäköinen, että viranomaisetkin joutuvan sen huomioimaan.

”Henkisesti joudumme varautumaan – mitä nyt viranomainen voi varautua – että tulee sopimukseton brexit. Se, että mitä se käytännössä tietyissä erityistilanteissa tarkoittaa, siinä me odotamme EU-tason eli komission linjauksia”, Heinonen sanoo.

Heinosella on kuitenkin lääkkeiden suhteen rauhoittava viesti.

”Teollisuus ja viranomaiset yhteistyössä pyrkivät siihen, että saatavuusongelmat olisivat mahdollisimman vähäisiä. Ja kyllä niitä pyritään siinä tilanteessakin [saatavuushäiriön sattuessa] poikkeusmenettelyin hoitamaan”, hän sanoo.