Radio Ravun iltapäivässä vertailtiin tänään lapsilisäjärjestelmiä eri Pohjoismaiden välillä studiossa vierailleen Haloo Pohjola -neuvontapalvelun Heli Mäkipään johdolla.

Haloo Pohjola on Pohjoismaiden ministerineuvoston neuvontapalvelu, jonka tehtävänä on parantaa yksityishenkilöiden mahdollisuuksia liikkua vapaasti Pohjoismaasta toiseen.

Studiossa mietittiin olisiko yksi vaihtoehto nyt tehdylle 110 miljoonan euron leikkauspäätökselle ollut ottaa käyttöön Ruotsin malli ja alentaa lapsilisään oikeutettujen ikärajaa vuodella, nykyisestä 17: stä 16:een ja mahdollistaa 16-20-vuotiaille erikseen haettava opintoavustus. Tosin tämä teoria kaatui alkuunsa nostetun oppivelvollisuusiän myötä.

- Tätä 16-20-vuotiaille tarkoitettua opintoavustusta haetaan erikseen Ruotsin opintoasiain keskuslautakunnalta ja sen on ansiosidonnainen etuus. Eli, jos lapsi asuu yhä kotona ja vanhemmilla on hyvät tulot, opintoavustusta ei myönnetä. Siinä mielessä se on oikeudenmukainen, kertoi Mäkipää.

Lähetyksessä vertailtiin Suomen tilannetta myös Islantiin, missä jo yli 7-vuotiaan lapsen lapsilisä muuttuu ansiosidonnaiseksi. Tanskassa puolestaan lapsilisän summa pienenee tasaisesti lapsen kasvaessa.

- Tanskassa on selvästi ainoana Pohjoismaana oireiltu kuten EU:n piirissä Britannia on tehnyt. Tanskassa on ruvettu puhumaan ”oikeista siteistä” Tanskaan, eli on otettu käyttöön ansaintaperiaate maassa tehtyjen työvuosien mukaan. Se on huolestuttava merkki rajojen tiukentamisesta, eikä se ole sopimusten mukaista toimintaa ja siihen onkin nyt puututtu, kertoi Heli Mäkipää.