Suomen Motoristit ry (SMOTO) ottaa voimakkaasti kantaa hallituksen aikeeseen ottaa käyttöön moottoripyörä/venevero.

Suomen hallitus alkaa SMOTO:n mukaan käsitellä lakiesitystään mp-/veneverosta jo tällä viikolla ja veroa ollaan nuijimassa nopeutetulla käsittelyllä väkisin läpi heti vuodenvaihteen jälkeen.

Suomen Motoristit ry muistuttaa tiedotteessaan, että verossa on useita arveluttavia ongelmia.

Tiedotteen mukaan vero iskisi tavallisiin suomalaisiin: tyypillinen motoristi on 46-vuotias ammattikoulun käynyt keski- tai pienituloinen mies.

SMOTO:n mukaan se huonontaisi lisäksi moottoripyöräalan maahantuonnin, kaupan ja palveluiden elinkeinon harjoittamisen mahdollisuuksia ja lisäisi työttömyyttä sekä vähentäisi näiden kaikkien kautta kokonaisverokertymää.

Motoristien mukaan on juridisesti arveluttavaa, että vero ei noudata ajoneuvoveron sisällöllisiä periaatteita, vaan perustuu pelkkään moottoripyörien omistamiseen eikä käyttöön. Veron määräytymisen suuruuden perusteena ei myöskään käytetä ajoneuvoveron mukaisesti päästöjä.

Tiedotteen mukaan vero kohtelee autoja ja moottoripyöriä eriarvoisesti myös siten, että moottoripyörien kohdalla maksu on kiinteä. Siinä ei ole päiväkohtaisuutta, eikä liikennekäytöstä poisto keskeytä veroa. Pyörä pitää viedä mahdollisesti hajottamolle ja näyttää romutustodistus, jos aikoo päästä verosta eroon.

Koska veron joutuu maksamaan kaikista moottoripyöristä, se iskee erityisesti kauppaan ja niihin motoristeihin, jotka ovat panostaneet suomalaisen moottoripyöräkulttuurin säilyttämiseen kunnostamalla, entisöimällä ja säilyttämällä vanhoja moottoripyöriä, todetaan SMOTO:n tiedotteessa.

SMOTO:n kanta on, että verosta on ehdottomasti kokonaan luovuttava.

Tilaa tästä Autotodayn ilmainen uutiskirje.