Keskustalainen konkaripoliitikko Seppo Kääriäinen osallistuu keskusteluun ”tolkun ihmisistä”. Kirjailija Jyri Paretskoin kirjoitus näkymättömistä mutta rakentavista suomalaisista on saanut aikaan kävijäryntäyksen Iisalmen Sanomien nettisivuille. Lehden sivut kaatuivat tasavallan presidentti Sauli Niinistön jaettua linkin kirjoitukseen sosiaalisessa mediassa. Iisalmen Sanomien sivut ovat yhä välillä pois käytöstä kävijämäärän takia.

Kääriäinen toivoo julkiseen keskusteluun enemmän puheenvuoroja ”tolkun ihmisiltä”.

– Tolokun immeiset - hehän ovat kansamme laajaa enemmistöä kapeiden äärivähemmistöjen välissä. Tolokun väki on realistista, maltillista ja tarvittaessa rakentavan kriittistä. Se porukka tajuaa, että vain yhdessä pärjätään. Yhtä toivoo tolokun immeisiltä: sanokaa mielipiteenne ääneen, Paretskoin esimerkin tavoin, Kääriäinen kirjoittaa Facebookissa.

Tasavallan presidentti kirjoitti aiemmin Facebookissa, että Paretskoin teksti on ”juttu, joka ehdottomasti pitää lukea”.

Paretskoi itse saatteli tekstiään Facebookissa näin:

– Tolkun ihmisissä on se ongelmallinen piirre, että he eivät halua tehdä itsestään numeroa. He eivät halua huutaa omia maltillisia ja rakentavia mielipiteitään julki. Vaikka heitä on paljon, he ovat näkymättömiä. Se on sääli, sillä juuri näitä tolkun ihmisiä maamme nyt kaipaa. Heitä, jotka mieluummin rakentavat kuin hajottavat.

Paretskoi kuvailee teksissään, että turvapaikanhakijoihin liittyvässä keskustelussa ”ääripäiden välissä on valtava enemmistö, tolkun ihmiset”. Paretskoin mukaan he haluavat auttaa hädänalaisia, mutta eivät halua, että pakolaisvirta yltyy hallitsemattomaksi. Kirjailijan mielestä tolkun ihminen toimii kuin jääkiekkolegenda Teemu Selänne.

– Tolkun ihminen tuomitsee seksuaalisen häirinnän ja väkivallan riippumatta siitä, kuka siihen syyllistyy. Hän haluaa rikoksiin nykyistä kovempia tuomioita ja että rikoksista tuomitut turvapaikanhakijat karkotetaan maastamme, Paretskoi kirjoittaa.

LUE MYÖS: Fatbardhe Hetemaj kehuu Selännettä ja Valavuorta: ”Entisenä pakolaisena en ymmärrä rasistisyytöstä”