Suomi on ollut aivan liian hiljaa EU-politiikassa viime vuodet, arvioi tilanteesta huolestunut Aura Salla (kok.), joka on EU:n komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin erityisneuvonantajatiimin jäsen Brysselissä.

Kokoomuksen puoluevaltuuston johtoon pyrkivä Salla antaa pyyhkeitä etenkin pääministeri Juha Sipilälle (kesk.), jonka pitäisi johtaa Suomen EU-politiikkaa. Pöydällä on jatkuvasti isoja asioita, kuten talousunionin kehittäminen, pankkiunioni ja EU-puolustusyhteistyön kehittäminen, mutta Suomella ei ole selkeitä kantoja näiden kehittämiseen.

-Suomelta ei tule selkeitä esityksiä EU:n kehittämiseksi. On tosi huolestuttavaa, että Suomen pääministeri ei ota johtavaa roolia EU-politiikassa, Salla sanoo Uudelle Suomelle Brysselissä.

-Pienet maat voivat vaikuttaa EU:ssa, mutta se ilmatila pitää ottaa. Muuten sen ottaa joku muu.

Sallan mielestä Suomessa ei ole onnistuttu käymään relevanttia keskustelua EU:n syvenevästä puolustusyhteistyöstä, jonka edistämisessä Suomen on nähty olleen aktiivinen. Hänen mukaansa vaikuttaa siltä, ettei Suomessa ole oikein käsitetty, mitä yhteistyö tarkoittaa.

-Oikeastaan se koko keskustelu on käymättä.

Lue myös reaktio: Keskustalainen hermostui Junckerin avustajan puheista – julkinen Sipilä-kritiikki oli liikaa

Salla ennakoi, että Eurooppa uhkaa väistämättä seuraava taloustaantuma 5-10 vuoden kuluessa.

-Seuraava taloustaantuma varmasti vauhdittaa pankkiunionin kehitystä.

Tällä hetkellä EU kamppailee myös määräenemmistöpäätösten edistämisessä, kun nykyään päätökset pitää tehdä yksimielisesti. Määräenemmistöpäätökset sujuvoittaisivat EU:n toimintaa ja tilanteisiin voitaisiin reagoida nopeammin. Nykyään EU:lla kestää pahimmillaan useita viikkoja antaa lausuntoja esimerkiksi kriisitilanteista, kuten muun muassa Jerusalemin tilanteessa kävi.

Lisäksi oikeusvaltio-ongelmat Puolan ja Unkarin kanssa hankaloittavat kaiken aikaa EU:n toimintaa ja nakertavat sen uskottavuutta. Tässäkin haasteessa määräenemmistöpäätöksistä olisi hyötyä. Niiden lisäämiseksi tarvitaan kuitenkin muutoksia EU:n perussopimukseen, mikä ei ole yksinkertaista.

Sallan makuun Suomessa käydään ylipäänsä liian vähän keskustelua EU-politiikasta, jonka media usein typistää pieniksi ulkomaan uutisiksi. Siksi moni mieltää EU-asiat kaukaisiksi ja vaikeiksi, vaikka ne vaikuttavat jokaisen arkeen. Sallan mielestä EU-asiat ovat ennen kaikkea kotimaan politiikkaa: suomalaisen maalaiskylän asukas hyötyy EU:sta muun muassa vapaiden markkinoiden johdosta, kun paikalliset yritykset voivat toimia laajasti ja tuovat kylään elinvoimaa.

-Muun muassa EU:n sisämarkkinoiden ja kauppapolitiikan ansiosta yritys voi palkata ehkä kaksinkertaisen määrän ihmisiä, mikä tuo asiakkaita myös kylän ruokakauppaan ja hinnat ovat halvempia. EU maksaa meille kahvikupin päivässä, mutta tuo 12 kuppia takaisin joka päivä.

Lue myös: Rahariita seisottaa 1500 sotilaan joukkoja - Jyrki Katainen: "Iso ongelma"