Oppimista mittaavan Pisa 2012-vertailun tulokset on julkistettu. Suomen sijoitus on pudonnut sijalle 12 matematiikassa tutkimukseen osallistuneiden 65 maan joukossa.

Matematiikka oli päätutkimusalue viimeksi vuonna 2003. Silloin Suomen sijoitus oli toinen.

Matematiikan osaamisen kansallinen keskiarvo on Suomessa laskenut vuoden 2003 arvioinnista 25 pistettä, mikä vastaa noin puolen kouluvuoden edistymistä. Vuonna 2003 keskiarvo oli 519 pistettä.

– Kehityksen suunta on huolestuttava ja kysymyksiä herättävä, professori Pekka Kupari koulutuksen tutkimuslaitokselta sanoi tulosten julkistamistilaisuudessa.

Myös suomalaisoppilaiden lukutaito ja luonnontieteiden osaaminen on selvästi heikentynyt. Euroopan maista Suomi oli lukutaidossa ja luonnontieteiden osaamisessa kuitenkin edelleen paras.

Kupari muistutti, että sijoituksen putoamisesta huolimatta Suomi on yhä huipputasolla maiden joukossa. Suomi on myös Pohjoismaiden joukossa yhä kärjessä.

Tutkimukseen osallistuvat 15-vuotiaat nuoret. Suomesta mukana oli 311 koulua ja yli 10 000 oppilasta. Tänä vuonna vertailussa jyräsivät etenkin Aasian maat. Shanghai, Singapore, Hongkong, Taiwan ja Korea, ovat entisestään parantaneet tulostaan. Euroopan maista Suomea paremmin menestyivät Liechtenstein, Sveitsi, Alankomaat ja Viro.