Ilmastonmuutoksen torjuntaan tarvittavaa muutosta voidaan verrata toisen maailmansodan jälkeiseen jälleenrakennukseen, sanoo eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Satu Hassi (vihr).

Pienet viilaukset vanhaan toimintamalliin eivät riitä, Hassi toteaa viitaten ilmastopaneeli IPCC:n tänään julkistettuun odotettuun raporttiin. Raportin mukaan ihmiskunnan tulee puuttua päästöihin radikaalisti jo seuraavan 12 vuoden aikana.

Hassi korostaa tiedotteessaan, että raportin mukaan muutos on haastavuudestaan huolimatta mahdollinen.

”YK:n ilmastopaneeli IPCC:n tänään julkaisema raportti antaa toivoa, että vielä on mahdollista välttää ilmastonmuutoksen pahimmat seuraukset ja rajoittaa lämpeneminen 1,5 asteeseen”, vihreä kansanedustaja sanoo tiedotteessa.

”Raportti painottaa myös, että pitää toimia hyvin ripeästi. Koko ihmiskunnan pitää irtautua fossiilisista polttoaineista vuosisadan puoliväliin mennessä. Teollisuusmaiden, myös Suomen, pitää ajaa fossiilisten käyttö alas alle 20 vuodessa”, Hassi jatkaa.

Lue lisää: ”Lähivuosien päätökset ovat ihmiskunnan tärkeimmät” – Suuri ilmastoraportti vaatii ennennäkemätöntä muutosta 12 vuoden aikana

Hassin mielestä kyse on pohjimmiltaan siitä, välitämmekö lapsistamme.

”Jos välitämme, teemme sen mitä tarvitaan. IPCC osoittaa, että ero 1,5 ja 2 asteen lämpenemisen seurausten välillä on suuri.”

Raportissa tuodaan esiin, että päästöjen lopettamisen lisäksi on kyettävä sitomaan hiiltä ilmakehästä.

”Ainoa tunnettu tapa tehdä se on kasvattaa metsien ja maaperän hiilinielua. Suomenkin pitää 2030-luvulla päästä tilanteeseen, jossa hiilinielut ovat suurempia kuin päästöt”, Hassi toteaa.

Hän vaatii Sipilän hallitusta supistamaan metsähakkuiden lisäämistavoitteitaan.