Suomen poliisi on ampunut kaikkiaan 122 kertaa vuosina 2003–2013 sattuneissa aseenkäyttötilanteissa, kertoo poliisiammattikorkeakoulu selvityksessään poliisin voimankäytöstä.

Poliisin aseenkäyttöä on tilastoitu vuodesta 2003 lähtien. Aseenkäytöksi lasketaan sekä aseella uhkaaminen että laukaukset. Vuosina 2003–2013 erilaisia aseenkäyttötilanteita oli yhteensä 385.

– Viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana poliisin ampumaan luotiin on menehtynyt seitsemän henkilöä. Viimeisin tapaus oli 2.10.2016, poliisiammattikorkeakoulu kertoo.

Poliisin voimankäyttö nousi esille, kun tapon yrityksestä epäilty mies kuoli poliisin laukauksen jälkeen Orimattilassa äskettäin.

Lue myös: Poliisin ampumaa miestä epäillään tapon yrityksestä – 23-vuotias nainen sai vakavia vammoja

Poliisiammattikorkeakoulun mukaan Suomen poliisi käyttää voimakeinoja maltillisesti. Poliisilla on yli miljoona tehtävää vuosittain. Esimerkiksi vuonna 2015 poliisi teki kaikkiaan 97 566 kiinniottoa, ja voimakeinoja käytettiin keskimäärin kahdessa kiinniotossa sadasta. Poliisin voimakeinoja voivat olla fyysinen voimankäyttö (esimerkiksi maahanvienti) tai erilaisilla voimankäyttövälineillä (etälamautin, poliisikoira) tehdyt toimenpiteet. Äärimmäisenä voimankäyttövälineenä on ampuma-ase.

– Voimankäytön vertailu kansainvälisesti on vaikeaa, koska voimakeinojen luokittelussa ja seurannassa on suuria eroja. Esimerkiksi muissa Pohjoismaissa ei kerätä Suomen seurantaa vastaavia tietoja, komisario Henri Rikander kertoo tiedotteessa.

– Yhdysvaltojen Seattlessa kerätyssä aineistoissa poliisi käytti voimakeinoja keskimäärin 2,4 kiinniottotapauksessa sadasta. Suomessa luku on voimankäyttöselvitysten perusteella 1,7. Yhdysvaltoihin vertaaminen on kuitenkin monessa mielessä hankalaa, koska voiman- ja erityisesti aseenkäyttö on siellä hyvin erilaista kuin Suomessa.

Poliisiammattikorkeakoulu huomauttaa, että vuonna 2013 valmistuneen väitöstutkimuksen mukaan lähes puolet poliiseista joutuu työssään fyysisen väkivallan kohteeksi kuukausittain. Jos uhkaukset ja solvaukset lasketaan mukaan, väkivaltaista käytöstä kohtaa kaksi kolmesta poliisista kuukausittain.

– Voimankäyttöselvitysten mukaan 25 prosentissa tilanteista asiakas oli varustautunut teräaseella, aseella tai muulla välineellä, Rikander kertoo.

Poliisin kuolema työtehtävällä on kuitenkin Suomessa harvinaista. Viimeisin tapaus on tältä vuodelta, kun poliisimies kuoli kesäkuussa Vihdissä ampujan luoteihin.