Suomalaiset ovat maailman parhaita juomapakkauksien palauttajia, kehuu Panimoliitto. Liiton mukaan pantilliset juomapakkaukset palautetaan noin 90-prosenttisesti.

– Juomapakkausten palautus on erinomainen esimerkki toimivasta kiertotaloudesta, sanoo Suomen Palautuspakkaus Palpan toimitusjohtaja Pasi Nurminen tiedotteessa.

– Yhden juomapakkauksen palauttaminen on sinänsä aika pieni teko, mutta se on olennainen teko kokonaisuuden kannalta. Vuosittain kuluttajat palauttavat palautusjärjestelmiin noin 1,7 miljardia pantillista juomapakkausta. Suomalaisia kuluttajia pitää kiittää aktiivisuudesta, Nurminen jatkaa.

Kaupan keskusliikkeiden ja panimoiden omistaman Palpan ja Panimoliiton mukaan Suomen juomapakkausten palautusjärjestelmä ”on kansainvälinen malliesimerkki, johon tullaan tutustumaan ympäri maailmaa”.

– Juomapakkausten kierrätys puuttuu vielä monesta maasta. Viime vuosina kiinnostus on herännyt erityisesti Itä-Aasiassa, jossa ei ole tehokkaita kierrätysjärjestelmiä, tiedotteessa kerrotaan.

Palpan mukaan juomapakkauksista saadaan vuosittain kiertoon 17 tuhatta tonnia alumiinia, 13 tuhatta tonnia PET-muovia ja 50 tuhatta tonnia kierrätyslasia.

– Materiaalit käytetään uudelleen, mikä merkitsee valtavan suurta energiansäästöä, raaka-aineiden käytön vähenemistä ja jätteiden määrän pienenemistä, Palpa kertoo.