Paneelissa olivat puhumassa professori Juho Saari, ekonomisti Matti Tuomala, kansanedustaja Erkki Tuomioja sekä JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori.Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi

Kansantaloustieteen professori Matti Tuomala kritisoi vahvasti valtiovarainministeriön kestävyysvajepuheita Työväen Sivistysliiton paneelikeskustelussa eilen.

Tuomalan mielestä julkisessa taloudessa ammottavaa aukkoa käytetään verukkeena väistää räikeimpien veroepäkohtien korjaamista.

- VM:n kestävyyslaskelmien pitkän aikavälin uhkakuvia käytetään monen Euroopan maan tavoin leikkauspolitiikan kiirehtimiseen, Tuomala sanoo.

Tuomalan huoli leikkauksista on demareiden kanssa yhteinen. Hän siteeraa ekonomisti Joseph Stiglitziä, joka on sanonut, että "sen sijaan, että ihmisille saataisiin töitä, talouspolitiikan päättäjät turvautuvat huonosti harkittuihin menoleikkauksiin".

Tuomalan mielestä koko kestävyysvajeen käsite on hyvin epämääräinen, eikä kestävyysvajetta koskevassa keskustelussa ole kriittistä otetta, vaikka Tuomalan mukaan kaikki yhteiskuntapoliittinen keskustelu perustuu nykyään sille.

- Pitäisi vapautua valtiovarainministeriön kestävyysvajekahleesta, Tuomala vaatii.

Korkeampi verotus hyvinvointivaltion pelastus?

Tuomala tulkitsee, että Hetemäen työryhmän väliraportissa menoleikkausten koettiin olevan parempi ratkaisu kuin verojen korotukset.

Paljon keskustelua käytiin siitä, missä suhteessa julkisen talouden alijäämää pitäisi paikata veronkiristyksillä ja leikkauksilla. Sosiaalidemokraatit ovat veronkorotusten puolella.

- Mikä veroaste yhteiskunnassa pitäisi olla? Minun mielestäni se saakin olla oleellisesti korkeampi kuin OECD-maiden keskiarvo, paneelissa alustuksen pitänyt kansanedustaja Erkki Tuomioja sanoo.

Tuomioja painotti, että korkea veroaste hyväksytään, jos julkisten palveluiden laadusta ei tingitä. Myös verojärjestelmän pitäisi olla progressiivinen kaikki sen osat huomioon ottaen, Tuomioja sanoi.

Demarit haluaisivat muun muassa pääomaverotuksesta progressiivisen.

- Miksi politiikka ei tajua sitä, mitä ihmiset haluavat? Tuomioja ihmettelee.

Sosiaalidemokraateilta odotetaan eduskuntavaalien alla verotuspoliittisia linjauksia, mutta ainakaan vielä niitä ei ole julkistettu.