Turvapaikkahakemusten määrä on laskenut selvästi koronavirusepidemian aikana, tiedottaa Maahanmuuttovirasto (Migri).

Suomen rajoilla ei ole toistaiseksi jätetty turvapaikkahakemuksia sen jälkeen, kun rajaliikenteen rajoitukset tulivat voimaan torstaina 19. maaliskuuta.

Uusia turvapaikkahakemuksia on jätetty 19.3.–5.4.2020 yhteensä 36 kappaletta. Hakijat ovat oleskelleet Suomessa jo ennen kuin maahantulon rajoitukset tulivat Suomessa voimaan koronavirusepidemian takia, mutta kahden hakijan saapumisajankohtaa ja matkareittiä selvitetään vielä turvapaikkatutkinnassa.

Kaikkiaan vuonna 2020 on jätetty 460 ensimmäistä turvapaikkahakemusta. Tammikuussa uusia hakemuksia jätettiin 185, helmikuussa 135 ja maaliskuussa koko kuukauden aikana 131 kappaletta.

Vain kiireisimmät turvapaikkapuhuttelut tehdään

Maahanmuuttovirasto käsittelee vireillä olevia turvapaikkahakemuksia myös poikkeusolojen aikana. Turvapaikkapuhuttelut ovat olleet tilapäisesti keskeytettynä 16. maaliskuuta alkaen. Puhuttelut jatkuvat ensi viikolla rajoitetusti.

”Ensisijaisesti puhuttelemme kiireisimmät asiakkaat, joita ovat muun muassa haavoittuvat ryhmät”, sanoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen tiedotteessa.

Turvapaikkapuhutteluja tehdään vain sellaisissa tiloissa, joissa työntekijät ja asiakkaat pystytään suojaamaan riittävällä tavalla mahdollisilta koronatartunnoilta. Näissä tiloissa on muun muassa pisaratartunnoilta suojaavat suojapleksit.

Turvapaikkaa voi hakea myös poikkeusoloissa

Kansainvälisen suojelun hakemuksen voi jättää myös poikkeusolojen aikana. Hakemuksen voi tehdä vain Suomessa, kuten tavallisestikin. Poliisi tai Rajavartiolaitos ottaa vastaan hakemuksen, kun turvapaikanhakija saapuu Suomeen ja ohjaa hakijan vastaanottokeskukseen.

Jos turvapaikanhakija saapuu Suomeen ulkomailta, vastaanottokeskus ohjaa hänet 14 vuorokauden karanteenia vastaaviin olosuhteisiin, jossa minimoidaan lähikontaktit muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan. Käytäntö on sama kuin ulkomailta palaavilla suomalaisilla.

Kaikille turvapaikanhakijoille tehdään vastaanottokeskuksessa alkuterveystarkastus normaalikäytännön mukaisesti. Vastaanottokeskuksissa työskentelee myös terveydenhuollon henkilökuntaa.

Maahanmuuttovirasto on ohjeistanut turvapaikanhakijoita heidän äidinkielellään koronasta ja poikkeusolojen vaikutuksista.

Mikgi kertoo verkkosivuillaan, että hyvästä varautumisesta huolimatta vastaanottokeskuksilla on vielä haasteita. Keskuksiin tarvitaan lisää suojavarusteita ja henkilökuntaa pitäisi testata matalalla kynnyksellä, jotta vastaanottokeskukset voivat turvata asiakkaiden ja henkilöstön terveyden ja työvoiman riittävyyden.

Jos monet asiakkaista ja vastaanottokeskusten työntekijöistä sairastuvat, se voi vaikuttaa keskusten toimintaan. Vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen kertoo Migrin uutishuoneessa, että keskukset keskittyvät nyt perusarjen pyörittämiseen ja koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseen

”Olemme pyytäneet keskuksia tekemään toimintasuunnitelmat tilanteisiin, joissa keskuksen henkilökuntaa on poissa töistä tai keskuksessa on oireisia asiakkaita. Nyt suunnittelussa varaudutaan siihen, että tilanne tulee todennäköisesti vaikeutumaan huomattavasti nykyisestä”, Nuutinen sanoo uutishuoneessa.

Maahanmuuttovirasto tekee tiivistä yhteistyötä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kanssa ja neuvoo ja ohjeistaa vastaanottokeskuksia.