Suomen ruokakauppa voi lähivuosina mullistua ja ohitusteiden varsille rakennetut suuret automarketit tyhjentyä. Näin arvioi poliitikko ja tekniikan tohtori Jyrki J. J. Kasvi (vihr.). Hänen mielestään tällaisessa tilanteessa voidaan olla 2030-luvulla.

- Ihmiset eivät enää halua mennä sisälle kauppaan kiertelemään hyllyvälejä. Ovelle tuonti lisääntyy, Kasvi ennakoi Uudelle Suomelle.

Kasvi viittaa tuoreeseen Liikenneviraston tilaamaan selvitykseen tulevaisuuden muutoksista liikenteessä. Risto Linturin ja Ossi Kuittisen raportissa todetaan, että vauhtiin päästessään muutos suomalaisten ostoskäyttäytymisessä voi tapahtua hyvinkin nopeasti.

Omalta osaltaan robottiautojen yleistymisen ennakoidaan vaikuttavan ihmisten ostoskäyttäytymiseen.

Kasvin mukaan Suomessa ollaan jo nyt jäljessä kansainvälisessä kehityksessä ruoan verkkokaupan osalta.

- USA:ssa marketit ovat jo pulassa.

Kasvi näkee ruoan verkkokaupassa selvän markkinaraon. Ilmassa on kuitenkin odotusta; kauppa odottaa kuluttajien innostuvan toden teolla ennen kuin panostaa merkittävästi esimerkiksi tehokkaaseen keräilyyn.

- Tuotteiden keräilyä ja toiminnan organisointia ei ole mietitty tarpeeksi, Kasvi myöntää.

- Jos suomalaiset kaupat odottavat liian kauan, joku tulee ulkomailta ohi, ja sitten meillä on verkko-Lidl tai vastaava. Suomalaisen kaupan ongelma on, ettei kilpailupainetta ole, Kasvi ennustaa.

Tyhjilleen jäävät automarketit ovat Kasvin mielestä kiinteistösijoittajien murhe ja kaupan intressi on päästä niistä eroon – tuovathan ne jatkuvia kustannuksia.

Liikenneviraston raportissa maalaillaan lisäksi kuluttajalle mahdollisuuksia esimerkiksi kertoa kaupalle allergioistaan ja ruokarajoituksistaan, jolloin kaupankäynti on entistä kohdennetumpaa. Toisaalta raportissa todetaan, että logistiikkaketjussa on vielä kehitettävää.

S-ryhmä teki Kasvin mielestä fiksusti ryhtyessään yhteistyöhön verkkokauppaosaajan, brittiläisen Marks & Spencerin kanssa. S-ryhmä kertoi tänä vuonna avaavansa seitsemän Marks & Spencer -myymälää ja verkkokaupan Suomeen vuoteen 2016 mennessä.