Bryssel

EU-komissio ehdottaa valtavaa, 750 miljardin euron elvytyspakettia auttaakseen koronan lyömiä EU-maita takaisin kasvuun.

”Tämä on Euroopan hetki”, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi Euroopan parlamentille keskiviikkona.

Elvytyspaketista 500 miljardia euroa on tarkoitus jakaa tukina ja 250 miljardia euroa lainoina.

Mediatietojen mukaan komissio jakaisi tukia seuraavasti: Italia saisi 81,8 miljardia euroa, Kreikka 22,5 miljardia, Espanja 77,3 miljardia ja Ranska 39 miljardia. Summat ja esimerkiksi Suomen saanto selviävät tänään torstaina.

Lopulliset summat määräytyvät jatkoneuvotteluissa: paketti vaatii EU-maiden yksimielisyyttä ja Euroopan parlamentin siunausta.

Neuvottelut ovat jatkossa vaikeita, vaikka Saksan ja Ranskan viime viikolla tekemä yhteisehdotus silottaakin tietä.

Italian pääministeri Giuseppe Conte kutsui elvytyspakettia ”erinomaiseksi signaaliksi”. Alankomaiden ja Itävallan johtama, tiukkaa linjaa vetävä nelikko ei kommentoinut pakettia, mutta Tanska ja Ruotsi ovat viime päivinä pehmentäneet linjaansa.

Elvytyspaketti koostuu eri osista. Merkittävä osa rahasta, 670 miljardia euroa, kohdentuisi jäsenmaille investointeihin ja uudistuksiin. Se kanavoituisi EU:n ohjelmien kautta.

Rahan saamiseksi jäsenmaiden pitäisi tehdä toimintasuunnitelma, joka on linjassa komission aiemmin antamien suositusten kanssa. ­Näitä ovat esimerkiksi talouspolitiikka, siirtyminen vähähiiliseen talouteen ja ilmastotoimet.

Toinen, pienempi osa paketista kohdistuisi elinkeinoelämälle. Sen tarkoitus on EU:n takauksia tarjoamalla edistää investointeja korkeariskisempiin yrityksiin ja valikoituihin strategisiin kohteisiin.

Kolmas osa pakettia on vajaan 100 miljardin euron panostus EU:n tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Komissio aikoo rahoittaa elvytyspaketin ottamalla markkinoilta lainaa jopa 30 vuodeksi.

Lainojen takaisinmaksu tapahtuisi uusilla EU-veroilla: päästökaupan laajentamisella, hiiliverolla, digiverolla ja verottamalla suuryritysten toimintaa.

Komissio laskee, että näillä veroilla voi rahoittaa koko paketin, jolloin EU-maiden jäsenmaksuja ei tarvitsisi nostaa eikä menoja leikata.

”Jos Euroopan talous ei nouse, jäämme Kiinan ja USA:n jalkoihin.”
Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko (kok)

Suomen europarlamentaarikoilta tulee myönteistä palautetta komission paketista.

”Nyt otetaan EU:n kohtalo omiin käsiin. Paketissa on mittava panostus tutkimukseen, ja iso osa paketista on Vihreän kasvun ohjelman tavoitteiden mukaista”, sanoo vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö.

Niinistön mielestä Suomen ”kannattaa ehdottomasti olla mukana ­hiomassa mallia eteenpäin”.

Niinistön mukaan elvytyspaketin kautta EU:n integraatio syventyisi, kun EU saisi omia verovaroja ja varojen koko kasvaisi. Raha ohjataan komission valvomiin kohteisiin.

”Raha on vahvasti vastikkeellista, mutta ei talouskuri-, vaan investointivastikkeellista”, Niinistö sanoo.

Rkp:n parlamentaarikko Nils Torvalds uskoo, että paketin lopullinen koko on pienempi jäsenmaiden käsittelyn jälkeen. Hän pitää tärkeänä kuitenkin, että EU saisi uusia omia varoja, esimerkiksi EU:n ulkorajoille laitettavan hiiliveron muodossa hiilivuotoa estämään.

Kokoomuksen Sirpa Pietikäisen mielestä Eurooppa tarvitsee vähintään 750 miljardin euron paketin.

”Jos Euroopan talous ei nouse, jäämme Kiinan ja USA:n jalkoihin. Sillä on suora vaikutus Suomen talouteen ja kykyymme hoitaa omia lainojamme.”

Pietikäinen pitää hyvänä, että paketti painottaa investointeja ja on ehdollinen muun muassa ilmastotoimille. Hän suosisi lainoja tukien sijaan, mutta ymmärtää tarpeen.

”Suomessakin alussa yrityksille tuli velkatyökaluja, mutta tajuttiin, ettei se riitä. Iskut ovat niin hirveitä, ettei velanottokapasiteettia ole.”

LUE SEURAAVAKSI: