Suomen säätyyppiin tulee alkavalla viikolla raju muutos.

”Etelä-Suomen ylle parkkeerava matalapaine kääntää säätyypin päälaelleen. Lupaavasti alkanut kevät vaihtuu takatalveen, joka kurittaa pahiten maan keskiosaa, missä lumikertymä voi ensi viikon aikana olla jopa yli 30 cm”, Forecan meteorolo Markus Mäntykannas kertoo blogissaan.

Hän sanoo, että maan keskivaiheilla lumi- ja räntäsade voi jatkua maanantaiyöstä keskiviikkoiltaan saakka, jolloin joillakin alueilla lumikertymä voi kolmen vuorokauden aikana kasvaa yli 30 senttiin.

”En pidä täysin mahdottomana, että jossain kohtaa lunta kertyisi paikoin liki puolen metrin verran. Kertymään vaikuttaa sateen olomuoto, sillä ainakin alkuvaiheessa sade näyttää olevan märkää, raskasta ja tiivistä lunta maan keskivaiheilla. Etelässä tulee alkuviikolla aluksi myös räntää ja vettä.”

Tilanne näyttää Mäntykannaksen mukaan huolestuttavalta sähkönjakeluverkkojen kannalta, sillä puiden oksiin kasaantuva märkä ja raskas tykkylumi voi painaa oksia sähköverkkojen päälle ja aiheuttaa sähkökatkoja.

Matalapaine näyttäisi Forecan ennusteen mukaan väistyvän Suomesta lopullisesti torstain aikana, jolloin erityisesti yöt kylmenevät. Loppuviikon öinä pakkasta on enimmillään maan etelä- ja keskiosassa 10-15 ja pohjoisessa 20 astetta.

”Lohdullista tilanteessa kuitenkin on se, että takatalvivaihe on todennäköisesti jäämässä vain viikon mittaiseksi ja sen jälkeen kevät taas etenee vauhdilla”, Mäntykannas ennustaa.

Ilmatieteen laitos varoittaa myös kovista tuulista. Sen ennusteen mukaan syvenevän matalapaineen johdosta pohjoisen ja koillisen välinen tuuli voimistuu pohjoisilla ja läntisillä merialueilla paikoin myrskylukemiin. Lähinnä tiistaina tuuli voi olla maa-alueillakin Satakunnasta ja Pohjanmaalta Kainuuseen ulottuvalla vyöhykkeellä puuskissa ylimmillään noin 20 m/s.

Lue myös: Ensi viikolla takatalvi? - Meteorologit: ”Vielä ei kannata kiirehtiä kesärenkaiden kanssa”