Suomi on jäänyt jälkeen Euroopan unionin talouskehityksestä, eikä Suomen kansantalous ole vieläkään saavuttanut samaa tasoa kuin millä se oli vuonna 2007 ennen finanssikriisiä.

Tilastokeskuksen tilastopäällikkö Ville Tolkki kuitenkin huomauttaa Tieto & Trendit -blogissa, että talouskehitys ja finanssikriisistä palautuminen on ollut erilaista Suomen suuralueilla. Vuoden 2014 loppuun ulottuvassa tarkastelussa nousee etenkin yksi suuralue, jolla talouskasvu on ollut selvästi nopeampaa kuin EU-maissa keskimäärin.

– Kun tarkastellaan kehitystä vuodesta 2007, niin Ahvenanmaa on ainoa alue, joka on toipunut Euroopan unionia ripeämmin, Tolkki kirjoittaa.

– Suomen talouden kannalta harmillisesti Ahvenanmaa on vain niin pieni suuralue, ettei siitä ole koko maan talous­veturiksi, hän jatkaa.

Tolkki kertoo, että Ahvenanmaan lisäksi vain Helsingin ja Uudenmaan suuralue ”on pysytellyt EU:n talouskehityksen vauhdissa”. Ja vaikka Helsingin ja Uudenmaan taloustuotanto on Tolkin mukaan vielä vuoden 2007 tasosta noin 1,5 prosenttiyksikköä jäljessä, on kehitys ollut selvästi koko maan talouskehitystä suotuisampaa.

Tämän vuoksi aluetta voikin perustellusti pitää Suomen talouden veturina, Tolkki toteaa.

– Lähimpänä koko maan kehitystä, joka oli vuonna 2013 jäänyt 5 prosenttia vuoden 2007 tasosta, on Pohjois- ja Itä-Suomen suuralue. Etelä- ja Länsi-Suomessa vaikeudet näyttävät suurimmilta, Tolkki kertoo.