Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) vastaa blogissaan eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman (sd.) kritiikkiin koskien EU:ssa tehtyä Schengen-päätöstä.

Heinäluoma sanoi viikonloppuna, että Suomen kielteinen kanta Romaniaa ja Bulgariaa koskevassa Schengen-päätöksessä on ongelmallinen. Heinäluoman mielestä Suomi hankki ”turhaan kielteistä mainetta” estäessään Bulgarian ja Romanian Schengen-jäsenyyden.

- Suomen kanta on päinvastoin ollut johdonmukainen. Ministeriöneuvostossa edustamani kanta perustui sekä hallituksen EU-ministerivaliokunnan että eduskunnan suuren valiokunnan ja hallintovaliokunnan kantoihin, vastaa Räsänen Heinäluomalle.

- Schengen-päätös ei liity puhemiehen mainitsemien Romanian tai Bulgarian kansalaisten liikkumiseen, vaan kolmansien maiden kansalaisten liikkumiseen näiden maiden kautta. Romanian ja Bulgarian kansalaisia koskee EU-kansalaisina jo nyt vapaa liikkuvuus, sisäministeri huomauttaa.

Räsäsen mukaan tavoitteena on se, että Romania ja Bulgaria voisivat mahdollisimman pian liittyä Schengen-alueeseen.

- Johdonmukaisuus ja jämäkkyys EU-politiikassa ei pilaa Suomen mainetta, vaan pikemmin kasvattaa uskottavuuttamme, ministeri linjaa.

Suomi ja Hollanti hylkäsivät Eurooppa-neuvoston kokouksessa syyskuussa Bulgarian ja Romanian Schengen-jäsenyyden. Sopimuksen mukaisesti uusia Schengen-jäseniä voidaan ottaa vain yksimielisesti.