Suojelupoliisi (Supo) pitää Suomen uhka-arvion ennallaan.

–Nyt olemme ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa epäillään, että Suomessa on tapahtunut terroriteko. Tämä tapahtunut ei toistaiseksi vaikuta Suojelupoliisin uhka-arvioon, joka säilyy tasolla kaksi, kohonnut. Turun tapahtumien perusteella Suomeen kohdistuva uhka ei ole olennaisesti muuttunut, vaan arvioimamme uhka näyttää toteutuneen, Supon päällikkö Antti Pelttari sanoi tiedotustilaisuudessa lauantaina.

Hän muistutti, että kesäkuussa annetun uhka-arvion mukaan Suomeen kohdistuvan terrorismin uhkaa nostaa Suomen profiilin vahvistuminen radikaali-islamistisessa propagandassa ja merkittävimmän terrorismiuhan Suomessa muodostavat yksittäiset toimija tai pienryhmät.

Supon erikoistutkija Pekka Hiltunen sanoo, että Turun puukottaja sopii yleiseen terroriteon tekijän profiiliin,

–Yleisellä tasolla, jos katsotaan terroritekoja ja niiden tekijöiden profiileja, niin ikävä kyllä usein tekijät ovat nuoria miehiä ja usein taustaltaan pohjoisafrikkalaisia. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että iskijä sopii yleiseen terroriteon tekijän profiiliin.

Supon mukaan tällä hetkellä ei voida ottaa kantaa siihen, onko Turun tapahtumilla yhteyttä terroristijärjestöihin.

–Kyseessä on iskutyyppi, johon Isis on kannustanut Euroopassa, Hiltunen sanoi.

Hiltusen mukaan tekotavaltaan Turun isku oli sellainen, ettei edellyttänyt juurikaan valmisteluja ja siksi vaikeasti estettävä.

–Iskuilla usein Euroopassa pyritty korkeaan shokkiarvoon. Iskut kohdistetaan yleensä henkilöihin, jotka herättävät suuria tunteita. Tällaisia henkilöitä ovat esimerkiksi naiset ja lapset. Tämän tyyppistä pyrkimystä on nähty aiemmissa iskuissa, hän kommentoi.

Pelttari ja Hiltunen eivät kommentoineet, onko pääepäilty ollut Supon tarkkailussa ennen Turun tapahtumia.

Keskusrikospoliisi kertoi aikaisemmin lauantaina, että kaikki Turun puukotusten epäillyt ovat marokkolaisia. Hiltunen mukaan Marokko ei kuitenkaan ole yksittäinen kärkimaa, joka olisi toiminut lähtömaana suurimmalle osalle terrorismiin lähteneistä henkilöistä.

–Se on yksi maista, joihin radikalistiseen islamiin liittyvä toiminta on vaikuttanut.

Hän muistutti myös, ettei iskijän kotimaalla ja maalla, jossa hän on radikalisoitunut ole välttämättä yhteyttä.

Lue lisää: Tutkinnanjohtaja: Turun puukotusten pääepäillyn lisäksi viisi muuta epäiltyä

Supo totesi kesäkuussa julkaistussa uusimmassa uhka-arviossa, että Suomen profiili radikaali-islamistisessa propagandassa on vahvistunut ja Suomi nähdään osana länsimaita ja Isisin vastaista liittoumaa.

–Propaganda kehottaa iskuihin Suomessa. Radikaali-islamistiset terro- ristijärjestöt ovat laajentaneet iskukohdevalikoimaansa. Iskuja pyritään suuntaamaan laajasti kaikkia vihamielisiksi katsottuja valtioita ja ryhmiä vastaan. Tämä nostaa iskujen uhkaa Suomessa, uhka-arviossa sanotaan.

Lue myös: Poliisi: Uhka-arvio Suomessa ”kohonnut” – Näkyvyyttä lisätään