Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ovat tänään käsitelleet Suomen puheenjohtajuutta Arktisessa neuvostossa. Suomen puheenjohtajuus jatkuu ensi vuoden loppukevääseen.

”Suomi pyrkii järjestämään arktisten maiden huippukokouksen puheenjohtajakaudella. Huippukokouksella vahvistettaisiin sitoutumista rauhaan, vakauteen ja rakentavaan yhteistyöhön. Suomi ehdottaa, että kokouksen tavoitteena olisi vähentää mustan hiilen päästöjä ja lisätä arktisen merenkulun turvallisuutta. Huippukokouksen järjestämisestä jatketaan keskusteluja arktisten maiden kanssa”, valtioneuvosto tiedottaa.

Huippukokous tarkoittaisi sitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump voisivat tavata uudelleen Suomessa. Putin ja Trump tapasivat Suomessa viimeksi kesällä 2018.

Arkisten neuvoston jäsenmaat ovat Suomen ohella Venäjä, Yhdysvallat, Islanti, Kanada, Norja, Ruotsi ja Tanska.

Helsingin Sanomat kertoi hiljattain, että huippukokoukselle sovitellaan jo päivämäärää alkuvuodelle 2019. Tasavallan presidentti Niinistö kommentoi HS:lle, että Yhdysvaltain kiinnostus kokoukseen on kasvanut.

”Yllättävästikin asiat ovat edenneet parempaan suuntaan”, Niinistö lausui.

Niinistö esitti jo ennen puheenjohtajakauden alkamista ajatuksen arktisesta huippukokouksesta.