Kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr.) ihmettelee, miksi ei selvitetä, paljonko alkoholin tuomiset Virosta ovat lisääntyneet. Asiasta on hänen mukaansa aivan erilaisia käsityksiä.

–Se, että näin yksinkertaista asiaa ei saada selvitetyksi, johtunee siitä, etteivät osapuolet halua saada totuutta selville, Soininvaara kirjoittaa blogissaan.

Hallitus on puolittanut alkoholiveronkorotuksen, koska sille kerrottiin, että matkustajatuonti on noussut ja korkea verotus voi lisätä sitä entisestään. Eduskunta käsittelee asiaa paraikaa.

–Jos eri osapuolet haluaisivat oikeasti selvittää, miten Viron tuomiset ovat kehittyneet, katsottaisiin Viron omia tilastoja laillisen alkoholin myynnistä, Soininvaara kertoo.

Soininvaara ei kuitenkaan väitä, että niistä selviäisi, paljonko Virossa myydystä alkoholista päätyy suomalaisille ostajille, mutta tilastoista näkyisi, jos suomalaisten ostamissa alkoholimäärissä tapahtuisi merkittävä muutos.

–Viro on sen verran pieni maa, että jos suomalaisten ostot Virosta lisääntyisivät litralla puhdasta alkoholia suomalaista kohden, kuten on väitetty, muutos nostaisi Viron tilastoitua alkoholinkulutusta 4,5 litralla asukasta kohden, Soininvaara toteaa.

Alkoholin tuontia Virosta on tutkittu puhelinhaastatteluilla, mikä ei Soininvaaran mielestä ole luotettava keino selvittää asiaa.

–Ammattimainen oluen tuominen on laitonta eivätkä ihmiset yleensä kerro laittomuuksistaan puhelinhaastatteluissa, Soininvaara kertoo.