Suuret suomenruotsalaiset säätiöt Svenska kulturfonden ja Konstsamfundet ovat perustaneet oman lobbausryhmän, Magma-akatemian, puolustamaan ruotsin kielen asemaa Suomessa.

Magma-akatemian tukena on neuvottelukunta, johon kuuluu eri alojen vaikuttajia. Joukossa ovat muun muassa amiraali Juhani Kaskeala ja Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen.

Ruotsin kielen asema on joutunut kovan kritiikin alle viime aikoina. Erityisesti kritiikkiä on satanut pakkoruotsin suuntaan.

Suomalaisuuden liitto pitää suomenruotsalaisuuden puolesta lobbaamista turhana, kertoo Yle Uutiset. Puheenjohtaja Sampo Terhon (perus.) mielestä ruotsin kielellä on liian vahva asema Suomessa.

Pakkoruotsin ohella Terho nostaa esille sen, että ruotsinkielisiä pääsee Suomessa yliopistoihin enemmän väkimäärään suhteessa kuin suomenkielisiä.

- Ruotsinkielisista suurempi osuus on onnistunut saamaan opiskelupaikan kun suomenkielisistä. Ei meillä niin tavattoman paljon ole ruotsinkielistä koulutusta, mutta tätä hakijapainetta siellä ei samalla tavalla ole kuin suomenkielisellä puolella, kommentoi opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) Ylen haastattelussa.

Magma-akatemian neuvottelukuntaan kuuluva amiraali Juhani Kaskeala puolestaan sanoo Ylelle olevansa valmis luopumaan koulujen pakkoruotsista.

- Se [pakkoruotsi] on omiaan tukahduttamaan intoa kieltä kohtaan, Kaskeala sanoo.