Kvanttitietokoneen osa: senttimetrin kokoinen piisiru, jossa on rinnakkain kaksi suprajohtavaa värähtelijää ja niihin kytketyt kvanttipiirijäähdyttimet.Kuva: Aalto-yliopisto

Kvanttitietokoneen kehittämiseen tähtäävä startup IQM on kerännyt Suomen oloissa huomattavan eli 11,2 miljoonan euron siemenrahoituksen kansainvälisiltä sijoittajilta.

Sijoittajina ovat Suomesta mukana pääomasijoitusyhtiöt Maki.vc ja Open Ocean sekä valtion pääomasijoitusyhtiö Tesi. Ulkomaiset sijoittajat ovat saksalaiset MIG Funds ja Vito Ventures.

Viime vuonna perustettu IQM polkaisee rahoituksella toimintansa liikkeelle. Yritys kehittää järjestelmiä, joiden avulla tulevaisuudessa voidaan kehittää maailman ensimmäinen skaalautuva kvanttitietokone.

”Käytännössä meillä ei ole juuri ollut toimintaa ennen kuin saimme tämän rahoituksen”, kertoo IQM:n perustaja ja tieteellinen johtaja Mikko Möttönen.

Kisa kvanttitietokoneen kehittämisessä käy maailmalla jo lämpimänä, ja mukaan on lähtenyt startupien lisäksi jättiyrityksiä kuten IBM, Microsoft ja Google. IQM:n tiimi on jo tehnyt läpimurtoja kvanttitietokoneiden nopeuteen ja tarkkuuteen vaikuttavilla alueilla, ja innovaatioiden ansiosta IQM arvioi olevansa nousemassa yhdeksi teknologiajohtajaksi globaalissa kvanttitietokonekisassa.

LUE LISÄÄ: Kvanttitietokone otti jättiharppauksen Suomessa? – ”Läpimurto”

Nyt kasaan saadun rahoituspotin suuruutta selittää Möttösen mukaan alan haastavuus.

”Lähdemme rakentamaan tietokonetta, jollaista kukaan muu ei ole koskaan aiemmin rakentanut”, hän sanoo.

”Tämä vaatii ison panostuksen. Pienellä yrityksellä jäisi muiden jalkoihin, eikä pienemmällä rahalla kannattaisi lähteä liikenteeseen.”

”Tällä alueella on pakko olla rahaa pohjalla, ja tämä on toimialalla pieni rahoitus”, kommentoi viime vuonna perustetun Maki.vc:n partneri Ilkka Kivimäki.

Kivimäen mukaan ala on äärimmäisen vaikea, mutta se tarjoaa ”mielettömiä” mahdollisuuksia. Sijoittajalle on kuitenkin todella vaikeaa päättää, mihin ja milloin alalla sijoittaisi.

”Tähdet tuntuivat olevan tässä kohdallaan. Uskomme, että nämä kaverit ovat alallaan maailman huippua”, hän sanoo.

LUE MYÖS: Kvanttitietokoneet: ”Mielipuolinen mittaustulos” johti suomalaisryhmän uuden keksinnön jäljille

Perustajat kvanttifysiikan tohtoreita

Aikanaan kvanttikoneet voivat mullistaa maailmaa laskentatehollaan ja siten vaikuttaa esimerkiksi lääkkeiden kehitykseen ja rahoitusalaan. Lisäksi kvanttitietokoneet voivat synnyttää kokonaan uusia toimialoja.

Boston Consulting Group arvioi tuoreessa selvityksessään, että ala voi kasvaa runsaassa kymmenessä vuodessa jopa 50 miljardiin dollariin.

”Kvanttitietokone ei oikeastaan nopeuta normaalin tietokoneen laskentaa vaan ratkaisee ongelmia eri tavalla. Joissakin tapauksissa on mahdollista ratkaista ongelmia, jotka ovat täysin mahdottomia normaalilla tietokoneella”, Möttönen sanoo.

Aalto-yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n yhteisprofessorina toimiva Möttönen johtaa kvanttitietokoneisiin erikoistunutta tutkimusryhmää Aallossa.

Vajaat pari vuotta sitten hän luotsasi lähes miljoonan euron rahoituksen kvanttitietokoneen rakentamiseen Aallossa, VTT:llä ja Turun yliopistossa. IQM nojaakin vahvasti aiempaan akateemiseen tutkimustyöhön.

Ajatus alan yrityksen perustamisesta alkoi pyöriä Möttösen mielessä noin puolitoista vuotta sitten. Hän pyysi heti mukaan aiemmin samassa laboratoriossa työskennellyttä Juha Vartiaista, josta tuli yrityksen operatiivinen johtaja.

Yritystä perustamassa olivat myös toimitusjohtaja Jan Goetz ja teknologiajohtaja Kuan Yen Tan. Kaikki perustajat ovat kvanttifysiikan tohtoreita ja suprajohtavien kvanttiprosessorien asiantuntijoita.

Yhtiö pyrkii palkkaamaan loppuvuoteen mennessä noin 20 työntekijää. Lue lisää Kauppalehdestä.

LUE MYÖS: Lähes 1 milj. €:n rahoitus on nyt varma: Suomessa ryhdytään kehittämään kvanttitietokonetta