Talouspoliittinen ministerivaliokunta puoltaa poikkeusolojen mekanismin käyttöönottoa. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli poikkeusolojen mekanismin käyttöönottoa tänään kokouksessaan.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelma sisältää mekanismin poikkeuksellista suhdannetilannetta varten.

Mekanismi mahdollistaa enintään miljardin euron lisäyksen kertaluonteisiin menoihin.

”Poikkeuksellinen suhdannetaantuma Suomessa, euroalueella sekä maailman taloudessa”

Hallitus päätti huhtikuussa aloittaa poikkeusolojen mekanismin käyttöönoton valmistelun.

Osana valmistelua valtiovarainministeriö pyysi Suomen Pankilta ja kolmelta tutkimuslaitokselta kokonaisarviot suhdannetilanteesta ja poikkeuksellisten olojen määritelmän täyttymisestä. Tutkimuslaitokset ovat Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Palkansaajien tutkimuslaitos ja Pellervon taloustutkimus.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan Suomen Pankin ja taloudellisten tutkimuslaitosten kesken vallitsee yksimielisyys siitä, että kyseessä on poikkeuksellinen suhdannetaantuma Suomessa, euroalueella sekä maailman taloudessa.

Laitosten arviot perustuvat viime aikoina julkaistuihin ennusteisiin sekä laskelmiin koronaepidemian taloudellisista vaikutuksista.

Näiden arvioiden ja oman tilanneanalyysinsä perusteella valtiovarainministeriö toteaa, että Suomessa vallitsee hallitusohjelman määritelmän mukainen poikkeuksellinen suhdannetaantuma, mikä puoltaa poikkeusolojen mekanismin käyttöönottoa hallitusohjelman mukaisesti.