Terveydenhuollossa varaudutaan vuodenvaihteessa 30–40 silmävammaan ilotulitteiden paukuttelun takia. Pääkaupunkiseudulla varaudutaan 10–12 silmävammaan.

Hyksin silmätautien klinikan mukaan vammautuneiden määrän pitäisi pienentyä selvästi viime vuodesta, jos ilotulitteiden käyttäjät noudattavat uusia säännöksiä. Hyksin silmäklinikka pitää suojalasien käyttöpakkoa sekä ilotulitteiden myyntikieltoa alaikäisille erittäin perusteltuna.

Puolet vammautuneista on viime vuosina ollut lapsia ja nuoria, joista osa on myös sytyttänyt tulitteen itse. Suojalasien käyttöä puoltaa se, että esimerkiksi viime vuonna silmävammoja tuli pääosin niille, joilla ei ollut suojalaseja. Suojalasien käyttäjät saivat vain lieviä vammoja.

Myös pienten ilotulitteiden kiellon uskotaan parantavan turvallisuutta. Eniten silmävammoja on aiheutunut roomalaisista kynttilöistä: tällä vuosikymmenellä on tiedossa 53 silmän palovammaa, joista monet ovat olleet vakavia.

Miniraketeista kuten kissanpieruista on viiden vuoden aikana aiheutunut ainakin 14 silmävammaa ja myös silmän puhkeamisia, jotka ovat muuten käyneet harvinaisiksi.

Kunnat varautuvat ilotulitteiden käyttöön myös muulla tavoin: esimerkiksi Helsingissä kokeillaan ensi kertaa erillisten uudenvuoden roskasäiliöiden käyttöä. Eri puolille kaupunkia sijoitetaan asukkaiden aloitteesta kolmekymmentä säiliötä, jonne paukkujen ja rakettien jätettä voi kerätä.