Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio varoittaa Talouselämän mukaan viranomaisia käyttämästä Facebookia tai muita vastaavia sosiaalisen median alustoja asiakaspalvelussaan.

–Meillä jopa viranomaisten palveluja on viety Facebookiin. Tämä skandaali on minun mielestäni digitaalisten palvelujen tarjoajille tärkeä muistutus siitä, että ihan kaikkeen some-hypeen ei kannata oikeasti mennä.

Aarnio viittaa viime viikonloppuna julkisuuteen tulleisiin tietoihin, joiden mukaan konsulttiyhtiö Cambridge Analytica on käyttänyt Facebookia kerätäkseen miljoonien ihmisten henkilökohtaisia tietoja poliittista kampanjointia varten. Toiminta on kyseenalaista, koska Facebookin käyttäjät olivat antaneet luvan käyttää tietojaan vain tieteellisen tutkimuksen aineistona.

Cambridge Analytican palveluja käyttivät muun muassa Britannian EU-eroa menestyksellä ajanut brexit-liike sekä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vaalikampanja vuonna 2016.

–Facebookilta on kysytty, ovatko he hävittäneet kaikki henkilötietojen haravoinnissa käytetyt tiedot, joita niiden olisi pitänyt hävittää. Näyttää siltä, että ne eivät ole pitäneet kaikkia lupauksiaan.

Hänen mukaansa voi olla vielä vähemmän syytä luottaa Cambridge Analytican vakuutteluihin viattomuudestaan.

Aarnio oli tällä viikolla Euroopan tietosuojavaltuutettujen kokouksessa, jossa päätettiin skandaalin tutkinnasta yhteisin voimin. Aiemmin Facebookia ovat tutkineet kriittisesti mm. Britannian ja Irlannin viranomaiset. Belgian valtio on nostanut Facebookia vastaan jopa syytteen maan tietosuojalakien rikkomisesta.

–Reaktio Britanniassa voi olla aika rajukin – siihen voi liittyä sekä rikos- että siviilioikeudellisia asioita, Aarnio sanoo.

Hänen mukaansa tietosuojavaltuutetut ovat huolissaan.

–Me nähdään tämä erittäin vaarallisena yksilöiden kannalta, mutta myös koko yhteiskunnan kannalta.

Lähde: Talouselämä