Suomesta on löytynyt kolme koronaviruksen intialaisvarianttia jo maaliskuussa, kertoi THL:n ylilääkäri Otto Helve STM:n tiedotustilaisuudessa tänään torstaina.

Miksi uudesta huolestuttavasta variantista kerrotaan vasta nyt?

”Näytteiden sekvensointi vie aikansa; siihen menee usein viikkoja”, Helve kertoi.

Hänen mukaansa terveysviranomaisilla tai kenelläkään ei vielä ole tarkempaa tietoa siitä, millainen Intian koronavirusvariantti oikeastaan ominaisuuksiltaan on.

”Ei ole näyttöä siitä, että se pystyisi merkittävästi kiertämään koronarokotteen antamaa suojaa. Ajatuksia on, että se saattaa olla jonkin verran tartuttavampi”, Helve sanoi.

Koronavirusnäytteistä joka viides lähetään tarkempaan tarkasteluun eli sekvensointiin. Näin saadaan käsitystä varianttien leviämisestä.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki halusi tiedotustilaisuudessa kiinnittää huomiota siihen seikkaan, että Suomessa tartuntamäärät ovat jatkaneen laskuaan huolimatta siitä, että samaan aikaan brittivariantista on tullut monissa sairaanhoitopiireissä valtakoronavirus.

”Epidemia siis supistuu variantista riippumatta”, hän sanoi.

Voipio-Pulkin mukaan suomalaiset ovat edelleen käyneet kiitettävän herkästi ja paljon koronatesteissä, viikolla 16 noin 115 000 kertaa.

”Se on kiitoksen ja ilon aihe. Meillä on sen vuoksi todennäköisesti luotettava kuva tartuntatilanteesta.”

Tuo kuva on, että testipositiivisuus Suomessa on laskussa; yhä harvempi otetuista näytteistä paljastaa koronainfektion.

Uusien kotimaisten koronatartuntojen lähde saatiin selvitettyä viime viikolla eli viikolla 16 yli 70 prosentissa tapauksista. Taso on sama kuin viime aikoina muutenkin.

Tartunnoista 27 prosenttia todettiin henkilöillä, jotka olivat karanteenissa.

”Tartuntaketjuja siis kuitenkin on, vaikka suuret joukkoaltistumiset ja perheiden sisäiset jatkotartunnat ovat todennäköisesti vähentyneet”, Voipio-Pulkki sanoi.

Viikolla 16 karanteeniin asetettiin 6 528 henkilöä, eli suunnilleen sama määrä kuin edeltävällä viikolla.

Koronan aiheuttama sairaalakuormitus on vähentynyt reilusti pääsiäistä edeltävästä huippuajasta, mutta Voipio-Pulkin mukaan tilanteen hellittäminen on nyt selvästi hidastunut.

”Lähiaikoina on seurattava tarkemmin tätä ilmiötä, että tartuntojen määrä laskee, mutta sairaalakuormitus vähenee hitaammin.”

Erityisesti tehohoitopotilaiden määrä on ollut pitkään samalla tasolla. Tehohoitoa koordinoivan toimiston kuukausiraportti paljasti, että tehohoitoon tulleiden koronapotilaiden määrä oli nyt maaliskuussa koko epidemian ajan korkeimmalla tasolla.

”Se vähän yllätti minutkin”, Voipio-Pulkki sanoi.

Hän miettii, voisiko osasyy olla siinä, että ensimmäisenä koronakeväänä tapauksia alidiagnosoitiin.

”Joka tapauksessa maaliskuun tehohoitotapausten määrä kertoo, että koimme voimakkaan epidemian vaiheen.”

Uusia koronatapauksia todettiin Suomessa eilen 208.

Suomen tilanne on melko hyvä, sillä tartuntamäärät ovat meillä olleet viikkoja selvässä laskussa. Erityisesti nuorten aikuisten koronatartunnat ovat vähentyneet.

”Varovaisuusperiaatetta on noudatettava edelleen, jottei hyvä kehitys käännä suuntaa”, sanoi tiedotustilaisuudessa Pasi Pohjola STM:stä.

”Se antaa enemmän mahdollisuuksia sille, että kesää kohti mennessä ja kesällä voimme luopua rajoituksista tai vähentää niitä.”

Pohjolan mukaan on ennenaikaista arvioida sitä, onko ravintolarajoitusten osittainen purku johtanut koronatartuntoihin.