Suo­mes­ta on löy­tynyt uusi hyttyslaji, jonka ei tiedetty elävän maassamme.

Anopheles daciae -lajiin kuuluvia hyttysiä on löytynyt eri puolilta Suomea. Laji on läheistä sukua tunnetuille malariaa välittäville hyttysille ja voidaan olettaa, että se kykenee mahdollisesti välittämään malariaa, Helsingin yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Uusi laji löytyi Suomen hyttyslajiston ja sen levinneisyyden kartoituksen yhteydessä.

Anopheles daciae on kuvattu omaksi lajikseen vasta vuonna 2004. Laji kuuluu Anopheles maculipennis -kompleksiin, josta on aikaisemmin löytynyt Suomessa kolme lajia. Lajit muistuttavat toisiaan ulkoisesti, mutta erot ovat havaittavissa DNA:n sekvensoinnilla.

Kompleksiin kuuluva Anopheles messeae on Euroopan keskeisin malariaa välittävä hyttyslaji. On oletettavaa, että tämä laji toimi malarian välittäjänä myös Suomessa, kunnes malaria katosi maasta 1950-luvulla, tiedotteessa kerrotaan.

Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Lorna Culverwell kertoo tiedotteessa, että eri patogeeneja eli taudinaiheuttajia välittävien hyttyslajien levinneisyydestä Euroopassa on tärkeää saada tietoa erityisesti ilmastonmuutoksen takia.

”Suomessa ei tällä hetkellä esiinny endeemistä malariaa, joten syytä paniikkiin ei ole. Koronapandemia on kuitenkin osoittanut, että meidän on oltava valmiita mihin tahansa hätätilanteeseen”, Culverwell sanoo.

”Malarian, Usutu- ja Sindbis-virusten ja muiden hyttysten levittämien tautien ehkäisyn ja hallinnan näkökulmasta on tarpeen, että meillä on perustieto Suomessa esiintyvistä hyttyslajeista, niiden levinneisyysalueista sekä siitä, mitä taudinaiheuttajia kukin laji voi välittää. Tieto antaa puitteet mahdollisille toimenpiteille.”

Kartoituksen hyttyset kerättiin eri puolilta Suomea vuosina 2013–2018. Potentiaalisia malariaa välittäviä hyttyslajeja Anopheles daciaeta tai Anopheles messeaeta havaittiin Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kymenlaaksossa, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä, Satakunnassa ja Ahvenanmaalla.

LUE SEURAAVAKSI: