Kaupungistumisen myötä vuokralla asumisen suosio kasvaa, ja vuokralla asuu nyt kolmasosa suomalaisista kotitalouksista. Suurissa kaupungeissa tietyissä kaupunginosissa jopa yhdeksän kymmenestä asuntokunnasta asuu vuokralla, kertoo OP:n ekonomistien asuntomarkkinakatsaus.

Vuokralaistiheys vaihtelee paljon eri puolilla Suomea. Esimerkiksi opiskelijoiden kansoittamassa Espoon Otaniemessä useampi kuin yhdeksän kymmenestä asuntokunnasta asuu vuokralla ja Oulussa Kaijonharjun-Linnanmaan alueellakin lähes kahdeksan kymmenestä.

Vuokra-asumisen keskittymä ei läheskään aina tarkoita pienituloisuuden keskittymää. Esimerkiksi trendikkäässä Helsingin Jätkäsaaressa 77 prosenttia asuu vuokralla.

OP:n Laskelmat pohjautuvat Tilastokeskuksen vuosien 2013–2018 tilastoihin. Asuntokunnalla tarkoitetaan kaikkia samassa osoitteessa asuvia henkilöitä.

Eniten vuokralla asujien osuus on noussut rakentuvilla asuinalueilla. Esimerkiksi Helsingin Kaitalahden postinumeroalueella, johon Kruunuvuorenrannan rakenteilla oleva asuinalue kuuluu, vuokra-asuntokuntien osuus on kasvanut kahdeksankertaiseksi.

Myös lentokenttäradan varteen rakentuvassa Vantaan Kivistössä vuokralla-asuvien osuus on viisinkertaistunut vuosina 2013–2018. Tarkastelussa on huomioitu vain ne postinumeroalueet, joilla asuu yli tuhat asuntokuntaa.

Nuoret asuvat nyt selvästi useammin vuokralla kuin aiemmin. Vuonna 2008 itsenäisesti asuvista 20–29-vuotiaista joka toinen asui vuokralla, toissa vuonna jo 58 prosenttia.

"Vuokra-asumisen joustavuus houkuttelee. Lapset hankitaan aiempaa myöhemmin, ja samalla pitkäaikaisen kodin hankinta on siirtynyt myöhemmäksi. Kasvukeskusten keskustoissa omistusasuntoon käsiksi pääseminen on monelle hankalaa korkeiden hintojen takia", toteaa OP:n ekonomisti Joona Widgrén tiedotteessa.

Kaupungeissa osuus kasvaa

Suurista kaupungeista vuokralla asujien osuus on viime vuosina noussut eniten Tampereella, missä vuokralla asui vuonna 2008 reilut 41 prosenttia asuntokunnista, toissa vuonna yli 48 prosenttia. Myös Vantaalla vuokralla-asujien osuus on noussut samassa ajassa 35:stä lähes 40 prosenttiin. Helsinkiläisistä noin joka toinen asuntokunta asuu vuokralla, mutta osuus on pysynyt melko vakaana viime vuodet.

"Suomessa vuokralla asuminen on EU-mittakaavassa keskivertoa. Vaikka vuokralla asuminen nähdään usein tilapäisenä ratkaisuna, se kuitenkin helpottaa työvoiman liikkuvuutta", Widgrén sanoo.

Joillakin pienillä paikkakunnilla, kuten esimerkiksi Pohjanmaan Pedersöressä, Satakunnan Eurajoella ja Etelä-Karjalan Taipalsaaressa vain noin joka kymmenes asuntokunnista asuu vuokralla. Vähiten vuokralaisia on Varsinais-Suomen Ruskossa, jossa vain 6,7 prosenttia asuntokunnista oli vuonna 2018 vuokra-asuntokuntia.

Vuokra-asuntokuntien osuus korkein vuonna 2018:

1. Otaniemi, Espoo 92 prosenttia

2. Kaijonharju-Linnanmaa, Oulu 78 prosenttia

3. Jätkäsaari, Helsinki 77 prosenttia

4. Jakomäki-Alppikylä, Helsinki 73 prosenttia

5. Vesilinna, Turku 73 prosenttia

Eniten lisää vuokralla-asuvia kotitalouksia 2013–2018:

1. Kivistö, Vantaa: vuokratalouksia lisää 2 364

2. Jätkäsaari, Helsinki 2 098

3. Tikkurila, Vantaa 1 727

4. Vuores, Lempäälä 1 496

5. Turun keskusta 1 398