Venäjän Helsinkiin perustaman tutkimusyksikön julkaisuista ja tukijoista voi päätellä keskuksen pyrkivän levittämään Venäjän vaikutusvaltaa, katsoo Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavainen Helsingin yliopistosta.

Vihavainen pohtii Venäjän strategisen tutkimuksen instituutin (RISS) luonnetta Uuden Suomen blogissaan. Venäjän presidentillekin raportoiva tutkimuskeskus avasi huhtikuussa haarakonttorin Helsinkiin.

Tutkimuskeskuksen johtaja on historiatieteiden kandidaatti Leonid Rešetnikov. Vihavainen kertoo Rešetnikovin tuoreesta kirjasta käyvän ilmi, että Venäjä ei merkitse tutkimusjohtajalle ”vain maallista, vaan myös hengellistä ulottuvuutta”.

–Se ei ole vain suuri valtio, vaan ”Jumalan valtaistuimen jalusta”, paikka, jossa Hyvän ja Pahan voimat kohtaavat leppymättömässä taistelussa, Vihavainen kuvaa.

Vihavaisen mukaan Rešetnikov kirjoittaa myös imperiumiasemasta Venäjän olemassaolon ehtona: ”Venäjä voi olla vain imperiumi, muuten se tuhoutuu sivilisaationa. Me venäläiset olemme imperiaalinen kansa ja meillä on Jumalan edessä vastuu niistä kansoista, jotka ovat eläneet ja elävät meidän kanssamme”, kuuluu Vihavaisen suomentama ote Rešetnikovin ajattelua.

Vihavaisen mukaan on perusteltua kysyä, ”mitä tehtäviä RISI näkee juuri meidän pienessä maassamme”.

–Se näyttää joka tapauksessa Suomesta yllättävän kiinnostuneelta ja mieleen tulee, miten NKP:n kansainvälisessä osastossa Suomi aikoinaan oli paljon ”kokoaan suurempi”. Olemmeko me nyt joidenkin tahojen kuvitelmissa jo luonnollinen tai ainakin potentiaalinen osa imperiumia? Olemmeko me ehkä lupaava informaatiosodan koekenttä? Vihavainen pohtii.