Yhdysvaltojen Suomen-suurlähettilään Bruce Oreckin mielestä suomalaiset ovat turhan itsekriittisiä.

– On jotenkin yllättävää, että ihmiset, joilla on kaikkein kriittisin näkemys Suomesta, ovat yleensä suomalaisia, Oreck puuskahti maanantaina toimittajatapaamisessa Helsingissä.

Ensimmäisenä suomalaiset voisivat Oreckin mielestä lakata haukkumasta Suomen talvea, vaikka se onkin kylmä, pitkä ja pimeä.

Oreck muistutti, että vielä sata vuotta sitten talven tuloa oli Suomessa syytäkin pelätä. Hänen mielestään valittamisen sijaan Suomessa olisi syytä olla ylpeä siitä, että nyt talvesta voi kehityksen ansiosta nauttia ilman pelkoa jäätymisestä tai nälkiintymisestä.

– Talvi on Suomessa kokonaisvaltainen ja kaunis kokemus. Siihen ei liity suurempaa riskiä kuin talveen kalifornialaisella rannalla, Oreck totesi.

Vuonna 2009 Suomen suurlähettiläänä aloittanut Oreck tuntuu ainakin itse nauttineen. Hän on Suomen saunaseuran jäsen ja pyrkii käymään Lauttasaaressa saunassa ja uimassa kerran viikossa ympäri vuoden.

Oreck kertoi lähtevänsä Suomesta pian – mahdollisesti jo marraskuussa eli kesken parhaan avantokauden. Saunaan liittyy Oreckin mukaan myös yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista Suomessa.

Viime maaliskuussa Oreck saapui jälleen kerran Lauttasaaren rantasaunalle suomalaisen ystävänsä kanssa.

– Oli vielä lunta maassa ja pimeää, Oreck muistelee.

Tavalliseen tapaan saunan edusta oli täynnä autoja, mutta tällä kertaa parkkipaikalla oli myös ambulanssi. Saunassa oli tavanomainen tungos.

Oreck istui saunassa suomalaisen ystävänsä kanssa, kunnes tuli aika pulahtaa Itämereen.

– Menimme ulos. Mereen johtaa pieni laituri. Ja siinä keskellä laituria, vain pari askelta rakennuksesta, on kuollut ihminen. Siis kuollut, Oreck kuvaili.

Oreck kertoo ihmisten käyneen uimassa ja palanneen takaisin väistellen välillä ruumista. Hänen mielestään vaikutti siltä kuin kukaan ei olisi huomannut tilanteessa mitään poikkeuksellista.

Lopulta ällistynyt suurlähettiläs ei malttanut pysyä hiljaa. Hän kertoo huomauttaneensa muille saunojille, että hetkinen nyt, laiturilla on kuollut mies.

Vastaus oli Oreckin mukaan se, että kyseessä on saunalla työskennellyt Seppo, joka ehkä oli hieman ylipainoinen ja sai sydänkohtauksen noustuaan kevätjäisestä vedestä. Siinä se.

Oreck kertoo olleensa hieman hämmentynyt siitä, että ihmisen kuoleminen ei herättänyt muissa saunojissa sen voimakkaampaa reaktiota.

– Minulle kerrottiin, että Seppo rakasti saunomista. Hän kuoli kauniissa paikassa tehden sitä, mitä rakasti. Hänen kuolemansa oli hyvä, hän oli kuollut ennen kuin ehti osua maahan asti, Oreck muistelee.

Oreckin mukaan Yhdysvalloissa paikka olisi tyhjennetty välittömästi ja ihmiset olisivat olleet kauhuissaan.

Oreckin mielestä tapaus kuvaa hyvin suomalaisten käytännönläheistä suhtautumista elämään, jota hän on oppinut arvostamaan neljän Suomessa vietetyn vuoden aikana.

Oreckin mukaan tarina aiheuttanee hämmennystä, kun sen kertoo esimerkiksi Washingtonissa.

– Minulle tämä on kuitenkin suomalaisuutta tyypillisimmillään, Oreck toteaa.

Korjaus: Oreckin mukaan vielä sata vuotta sitten talven tuloa oli Suomessa syytäkin pelätä, ei 50 vuotta sitten, kuten jutussa aiemmin väitettiin.