Eija Tuominen hakee hetken oikeaa sanaa. Lopulta Yhden Vanhemman Perheiden Liiton puheenjohtaja keksii: ”Tragikoomista, tragikoomista tämä on”.

Näin Tuominen kuvaa Suomeen syntynyttä tilannetta, jossa lapsilisää eivät käytännössä saa ne perheet, jotka sitä kaikkein eniten tarvitsisivat – toimeentulotuen varassa elävät. Kuten Yle tänään kertoi, lapsilisä vähennetään kokonaisuudessaan toimeentulotuesta sitä saavissa perheissä.

Suomen yksinhuoltajat iloitsivat, kun lapsilisän yksinhuoltajakorotus nousi kymmenellä eurolla kuukaudessa tammikuussa 2008. Toimeentulotukea saavilla yksinhuoltajilla ei tosin ollut syytä iloon. Heiltä sama kymmenen euroa katosi samalla toimeentulotuesta.

–Olimme tietysti iloisia, että korotus tuli. Mutta sitä eivät saaneet ne, jotka olisivat eniten tarvinneet, sanoo Tuominen Uudelle Suomelle.

–Tämä on yksi syy siihen, miksi lapsiperheiden köyhyys vain lisääntyy. Tukia parannetaan, mutta tällä menolla ne eivät koskaan kohdistu kaikkein köyhimpiin. Yhteiskunta menee eteenpäin, mutta nämä yksinhuoltajat tulevat aina jäljessä.

Tuomisen edustamia yhden vanhemman perheitä nurinkurinen järjestelmä rokottaa rajusti: yksinhuoltajien kotitalouksista neljäsosa saa toimeentulotukea.

–Joka neljäs yhden vanhemman perhe elää köyhyydessä. Heille toimeentulotuki on yksi ensisijaisista toimeentulon muodoista, vaikka sen pitäisi olla vihoviimeinen. Ja tämä kaikkein köyhin neljännes ei pysty nauttimaan lapsilisästä! puuskahtaa Tuominen.

Lapsilisistä vastaava peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) vastasi vuonna 2007 Vasemmistoliiton kirjalliseen kysymykseen lapsilisäleikkurin purkamisesta. Hän perusteli kieltävää vastaustaan sillä, että lapsilisä vähentää perheen saaman ”viimesijaisen etuuden” eli toimeentulotuen määrää päällekkäisyyden estämiseksi.

–Toimeentulotuen tulee olla viimesijainen toimeentuloturvan muoto ja sen muodostumista pitempiaikaiseksi toimeentulon lähteeksi tulee vähentää. Riippuvuutta toimeentulotuesta voidaan vähentää korottamalla ensisijaisia etuuksia, perusteli Risikko tuolloin käytäntöä.

Eija Tuomisen mukaan Risikon logiikka ei toimi. Lapsilisäleikkuri takoo köyhät perheet entistä tiukemmin kiinni pohjaan, ei nosta heitä sieltä.

–Risikko on tehnyt hyviä asioita, mutta tässä hän on väärässä. Nämä ihmiset ovat jo toimeentulotuen varassa, ja heidän pitäisi päästä siitä jollain keinolla pois, sanoo Tuominen.

–En tiedä, mikä tässä on taustalla. Pelätäänkö niin paljon, että yksinhuoltajat käyttäisivät hyväksi valtion tukia? hän ihmettelee.

Tuomisen mukaan yksinhuoltajia ajaa tukien varaan muun muassa nykyaikaisen työelämän kovat vaatimukset vuorotöineen. Yh-vanhempi ei usein yksinkertaisesti pysty täyttämään työelämän vaatimuksia. Osa-aikatyöstä saatava palkka taas ei riitä elämiseen.

Tuominen toivoo, että poliitikot ottavat seuraavassa hallitusohjelmassa lapset huomioon ja lähtevät poistamaan epäkohtaa. Lapsilisän lisäksi myös elatustuki vähentää automaattisesti toimeentulotukea.

–Hirveä määrä lapsia elää köyhyydessä ja syrjäytymisvaarassa. Näin pienellä maalla ei yksinkertaisesti ole varaa kasvattaa syrjäytyneitä nuoria, hän vetoaa lopuksi.

Perussuomalaiset ehdotti lauantaina Uuden Suomen haastattelussa hyvätuloisten lapsilisien leikkaamista. Tuominen pitää keskustelun suuntaa hirvittävänä.

–Ei voisi vähempää kiinnostaa hyvätuloisten lapsilisät niin pitkään, kuin köyhien perheiden lapsilisien tilanne on tämä, hän puuskahtaa.

Ylen mukaan lapsilisäleikkuri tuli voimaan ”hiipien”, kun perhetukia ja lapsilisiä sekä niiden verovähennysoikeuksia uudistettiin 1990-luvulla. Vuodesta 1994 lapsilisä on otettu tulona huomioon toimeentulotuessa.