Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) kritisoi Uuden Suomen haastattelussa puolustusministeri Carl Haglundin (r.) toimia ja pitää Venäjältä tullutta vastausta odotettuna. Venäjän ulkoministeriö vastasi viikonloppuna pohjoismaisten puolustusministeriön kannanottoon, joka julkaistiin Aftenpostenissa hiljattain. Yhteisessä kirjoituksessa Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin puolustusministerit linjaavat puolustusyhteistyön tiivistämisestä, pitävät Venäjän toimia uhkaavina ja ehdottavat yhteistyön lisäämistä Baltian maiden kanssa.

- Venäjän vastaus on juuri sellainen, mitä oletinkin. Sitä saa mitä tilaa. Se on business as usual. Ihan odotettu, ei yliampuva. Ei siitä liikaa kannata huolestua, mutta on syytä miettiä toimintatapoja, Niinistö luonnehtii.

Niinistön mielestä ministeri Haglund toimi harkitsemattomasti, kun ministerien kirjoitus tuli julki ennen vaaleja. Samalla Haglund astui Niinistön mielestä tasavallan presidentin ja pääministerin tontille puuttumalla ulkopolitiikkaan.

Niinistö muistelee, että Venäjä kritisoi jo pari vuotta sitten pohjoismaisen puolustusyhteistyön Nato-kytkentöjä ja piti niitä uhkana, ja Suomi vastasi tuolloin asianmukaisesti, että Suomen puolustuspolitiikka perustuu Suomen omiin lähtökohtiin.

- Nyt puolustusministerit antoivat aseet Venäjän käsiin retoriikassa. Tämä oli syöttö lapaan Suomelta, Niinistö kritisoi.

Niinistö ei halua neuvoa presidenttiä ja valtioneuvostoa siinä, miten Suomen tulisi reagoida Venäjän lausuntoon. Hän uskoo, että asiaa tullaan käsittelemään tasavallan presidentin ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan (utva) kesken.

Niinistön mielestä kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun ministeri Haglund puuttuu ulkopolitiikkaan.

- Mielestäni hänen pitäisi käyttää enemmän harkintaa. Hän on luonnehtinut Venäjää hyvin kielteisesti, esimerkiksi siten, että Venäjään ei voi ollenkaan luottaa. Uhkakuvien luomisessa on se vaara, että niistä tulee itseään toteuttavia. En kannata suomettumista, mutta tällainen retoriikka ei ole perinteisesti kuulunut Suomeen, Niinistö sanoo.

Uusi Suomi kertoi viime viikolla, että ministerien yhteistä kannanottoa laadittiin useamman viikon ajan Ruotsin johdolla. Kirjoitus ei sisällä yhtään kantaa, jota ei olisi utvassa hyväksytty. Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) lehdistöavustaja Pete Pokkinen vahvisti, ettei pääministerillä ollut ennakkoon tietoa kirjoituksesta. Hän kuitenkin täsmentää, että kyse on ”normaalista puolustushallinnon alaisesta toiminnasta”, eikä siitä näin ollen olisi tarvinnutkaan etukäteen kertoa.