Helsingissä poliisi on joutunut ottamaan kiinni vastamielenosoituksen järjestäneitä Suomi ensin -ryhmän jäseniä. Yksi ryhmän jäsenistä pisti vastaan voimakkaasti ja häntä epäillään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Suomi ensin -ryhmä ei suostunut siirtämään mielenosoitustaan, vaikka poliisi oli päättänyt, että sekä turvapaikanhakijoiden leiri että Suomi ensin –ryhmän vastamielenosoitus joutuvat vaihtamaan paikkaa.

– Paasikiven aukiolla ollut vastamielenosoituksen järjestäjä ei noudattanut poliisin antamaa päätöstä. Poliisi on aikaisin aamulla 05.50 määrännyt kokouksen päättymään, koska kokousta järjestettäessä on toimittu olennaisesti lainvastaisesti, poliisi tiedotti perjantaina aamulla.

Ylikomisario Seppo Kujala kertoo Uudelle Suomelle, että Suomi ensin -leiri jouduttiin purkamaan viranomaisvoimin, koska ”mielenosoitusta ei ollut lopetettu eikä siirretty, eikä pystytty sopimaan jatkosta”. Tämän vuoksi protesti katsottiin lainvastaiseksi. Purkaminen ei sujunut ongelmitta.

– Paikalta on poistettu kahdeksan henkilöä. Kaksi henkilöä jouduttiin ottamaan kiinni. Yhtä henkilöä epäillään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Kujala kertoo yhden henkilön vastustaneen voimakkaasti paikalta poistamista ja ryhtyneen entistä rajumpaan vastarintaan, kun häntä otettiin kiinni. Häntä epäillään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Poliisin mukaan vastaavia ongelmia ei syntynyt turvapaikanhakijoiden mielenosoituksesta, jonka järjestäjä sopi poliisin kanssa uuden kokoontumispaikan Rautatientorille. Myös muista kokouksen järjestelyistä sovittiin hyvässä yhteistyössä, poliisi kertoo.

Poliisi päätti torstaina, että Kiasmalla ja Lasipalatsilla jo viime viikon perjantaista jatkuneet mielenosoitukset tulee siirtää vaihtoehtoiseen paikkaan. Poliisin tiedotteen mukaan päätös perustuu siihen, että mielenosoituksista oli alkanut aiheutua alueelle kohtuutonta haittaa ja ne häiritsivät sivullisia toimijoita.

– Alueelta tuli valituksia mm. liikennehäiriöstä, savuhaitoista ja melusta. Lisäksi kokousrekvisiitaksi hyväksyttyjä telttoja oli käytetty majoitusluonteisesti, poliisi kertoo.

Alla Helsingin poliisin Twitter-päivityksiä tilanteesta.