Vihreitä edustava ekonomisti ja kuntavaaliehdokas Mikko Kiesiläinen nostaa Puheenvuoro-blogissaan esiin tuoreen EU-tilaston maataloustuista (tilastokuva ohessa).

– Suomen maataloustuet olivat jälleen kerran ylivoimaisesti Euroopan korkeimmat suhteessa sektorin tuottamaan arvonlisään. Jokaista maatalouden tuottamaa euroa kohden maksettiin tukia lähes kaksi euroa, Kiesiläinen kirjoittaa.

Kiesiläinen on aiemminkin vaatinut maataloustuen remonttia yhdessä kansanedustaja Antero Vartian (vihr.) kanssa. Lue lisää: ”Maataloustuissa on iso virhe – Miksi ruoka maksaa Suomen kaupoissa niin paljon?”

– Suomen kansallisen tukipolitiikan lähtökohdaksi on otettu maanviljelijän oikeus harjoittaa kannattamatonta liiketoimintaa, Kiesiläinen kirjoittaa.

Kiesiläisen mielestä tämän vuoksi suomalaisilla maanviljelijöillä ei ole ollut tarvetta kehittää toimintaansa muiden eurooppalaisten viljelijöiden tavoin.

– Suomella ei ole enää varaa ylläpitää nykyistä tukijärjestelmää eikä maatalouden nykyinen kannattavuuskriisi ratkea lisäämällä maataloustoiminnan tukia. Kannattamattomille tiloille pitäisi tarjota mahdollisuus lopettaa toimintansa ilman että se johtaa maatalousyrittäjän vararikkoon, Kiesiläinen kirjoittaa.

Kiesiläisen blogi on herättänyt keskustelua mikroviestipalvelu Twitterissä. Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) on Kiesiläisen linjoilla.

– Suomi on maataloustuessa ihan omilla sataluvuillaan. Samalla kun sosiaaliturva ja innovaatiot ovat tiukilla! Vartiainen tviittaa.

Keskustalainen kansanedustaja Katri Kulmuni puolestaan hämmästelee Kiesiläisen ja Vartiaisen kannanottoja.

– Onpa ikävää, että tällä lailla suomalaista maataloutta hakataan. Tilanteessa, jossa tilojen tulot ovat romahtaneet. Arvostusta, Kulmuni tviittaa.

Kulmunin mielestä maataloustuet ovat myös kuluttajan etu. Kiesiläinen, Vartiainen ja ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen ovat eri mieltä.

– Nykyinen tuki ei kohdistu kuluttajille, se on selvä. Jos kohdistuisi, miksi tuottajat vaatisivat iin kovaäänisesti tukien säilyttämistä, Pursiainen kommentoi.

– Tuottaja haluaa hinnan tuotteesta,ei tuesta.Jos ei tukea,hinnat räjähtää.Ruoka on muutakin kuin talous, vastaa Kulmuni tähän.

Lue myös:

Keskustalaiset älähtivät vihreille maataloustuista: ”Kuin jatkaisi maassa makaavan hakatun potkimista”

Kanafarmari puolustaa: Tämän takia Wahlroos saa 242 000 €