Rajanylityspaikkojen koronatyöryhmä harkitsee testauksen tuomista rajoille, kertoo ryhmää johtaja sosiaali- ja terveysministeriön valmiusjohtaja Pekka Tulokas.

Sosiaali- ja terveysministeriö nimitti viime viikolla hallituksen määräyksestä yhteistyöryhmän koordinoimaan koronaepidemian torjuntaa rajanylityspaikoilla.

Tulokas kertoo, että ryhmä tekee ensin selvityksen, jonka pohjalta se listaa erilaisia keinoja, joita voidaan ottaa käyttöön, jos epidemiatilanne heikkenee.

”Perusajatus on portaittainen torjuntakeinojen lisääminen. Keinovalikoimassa on mitä tehdä, jos otetta tarvitsee tiukentaa”, hän kuvailee.

Tulokkaan mukaan ryhmä harkitsee testauspisteen perustamista esimerkiksi Helsinki-Vantaalle.

”Kyllä se on meillä vakavasti harkinnassa, että rajoilla olisi testauspiste”, Tulokas sanoo.

Tulokas ei sulje pois testauspisteiden perustamista myös muille vilkkaille rajanylityspaikoille.

Tarkoitus ei ole testata kaikkia, vaan valikoida tulijoista ne, jotka saattavat kantaa virusta. Tulokkaan mukaan tällä hetkellä varmin tapa valikoimiseen on, että matkustaja kertoo itse oireistaan, minkä jälkeen hänet ohjataan testiin. Ryhmä harkitsee myös muita keinoja, mutta Tulokas ei halua vielä kertoa niitä julkisuuteen.

Korkean riskin kohteet ensin

Ryhmän tärkein tavoite on laatia ensin suunnitelmat niin sanotuille korkean riskin kohteille. Sellaisiksi valikoituivat Helsinki-Vantaan lentokenttä, Helsingin satama sekä Suomen ja Ruotsin välinen raja. Hyväksi havaitut käytännöt on Tulokkaan mukaan tarkoitus levittää sitten muille rajoille, satamiin ja lentokentille.

Helsinki-Vantaalla selvitystyö aloitettiin viime viikolla. Helsingin satamalle suunnitelmia aletaan tehdä tällä viikolla ja länsirajalle ensi viikolla. Tulokkaan mukaan selvitys ja suunnitelma ovat valmiita aikaisintaan kahden viikon kuluttua, eli elokuun ensimmäisellä viikolla.

Helsinki-Vantaalla on jo otettu käyttöön THL:n laatima matkustajaohje, joka jaetaan jokaiselle matkailijalle riippumatta siitä, tuleeko hän rajatarkastuksen kautta vai ei. Ohjeessa neuvotaan pesemään käsiä, yskimään ja aivastamaan nenäliinaan tai hihaan sekä pitämään turvavälit. Lisäksi paperissa kerrotaan tartunnan oireista ja neuvotaan, miten paikalliseen terveydenhuoltoon voi soittaa.

Kentällä on otettu käyttöön muitakin torjuntatoimia, mutta niistä Tulokas ei halua vielä kertoa.

”Tulemme sitten julkisuuteen niiden kanssa, kun kokonaisuus on valmis.”

Lue seuraavaksi: