Krimin liittämisen vuosipäivänä Punaisella torin kupeessa huudettu, Suomen liittämistä Venäjään vaatinut iskulause on herättänyt laajalti huomiota Suomessa.

– Olé olé olé! Krim on meidän, annapas seuraavaksi Puola ja Suomi, Punaisella torilla huudettiin eri tiedotusvälineiden mukaan.

Iskulauseesta on esitetty erilaisia arvioita suomalaismediassa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Arkady Moshes arvioi Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei iskulause ole täysin spontaanisti syntynyt. Hänen mukaansa iskulause periytyy Venäjän sisällissodan ajoilta.

– Se ei ole siis sellainen, jota käytettäisiin arkikielessä. Sen keksinyt on todennäköisesti koulutettu ja historiaa tunteva, Moshes pohtii HS:lle.

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimukseen keskittyneen Aleksanteri-instituutin professori Markku Kivinen puolestaan uskoo, että ”annapas Puola ja Suomi” -iskulause oli ennemminkin löysä heitto. Hän arvioi Iltalehdelle sen kertovan ennen kaikkea kansallismielisyyden vahvistumisesta, eikä todellisesta uhasta.

– Mutta täytyy muistaa, että Krim on täysin eri asia kuin Puola ja Suomi. Krimin kohdalla monet venäläiset kokivat mielipidemittauksenkin mukaan, että Krim todella täytyi liittää takaisin Venäjään. Eivätkä oppositiopoliitikotkaan ole juuri näyttäneet olleen hanketta vastaan. Tuskin kukaan ajattelee näin Suomesta tai Puolasta, Kivinen arvioi IL:lle.

Molemmat tutkijat korostavat, ettei heitosta kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Mutta kokonaan sitä ei kannata sivuuttaa, arvioi Moshes. Kuva Suomesta on muuttumassa Venäjällä ja se on syytä tiedostaa, hän toteaa.

– Monilla poliitikoilla on yhä kuva, että Suomi on vain Venäjän hyvä kumppani, Moshes sanoo HS:lle.