Suomen tuloerojen kasvusta on puhuttu jo pitkään. Taloussanomien haastattelemien asiantuntijoiden mukaan talouslama on syventänyt kansalaisten kahtiajakoa entisestään.

Kelan tutkimusprofessori Olli Kangas sanoo, että nyt hyötyvät ne, joilla jo on. Sen sijaan niiltä, joilla ei ole, viedään.

– Työmarkkinoiden sisällä olevilla menee nyt tosiasiassa hurjan hyvin. Sen sijaan työmarkkinoiden ulkopuolella olevien tilanne näyttää toisenlaiselta, Kangas sanoo Taloussanomille.

Tutkija Jouko Karjalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta puolestaan huomauttaa, että tuloerojen kasvu on tietoista politiikkaa.

Samaa on sanonut myös sosiaalipolitiikan professori Juhani Laurinkari aiemmin tänä vuonna.

90-luvun puolivälissä tuloeroja mittaava kerroin oli 20. Nyt se on 28 prosenttia. Karjalaisen mukaan tuloerot ovat nyt yhtä suuret kuin 1970-luvulla.

– Jos vaikeuksissa olevien asemaa halutaan parantaa, sosiaaliturvaetuuksia pitäisi nostaa, sanoo Karjalainen.

Suomen taantuman häviäjiä ovat monen asiantuntijan mielestä olleet työttömiksi jääneet nuoret. Asiantuntijat ovat arvioineet Ylen haastattelussa, että nykyhallituksen politiikka on suosinut hyvätuloisia, koska verotus on keventynyt.

Tampereen yliopiston kansantaloustieteen professori Matti Tuomala on jyrähtänyt aiheesta kovasanaisesti. Tuomalan mielestä olisi aika korjata suomalaisen verojärjestelmän räikein epäkohta: verotaakka on sitä pienempi, mitä suurempi on pääomatulojen osuus kokonaistuloista.

Kasvavatko tuloerot mielestäsi liikaa Suomessa? Ota kantaa US-kyselyssä.