Oppositiopuolue vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski väläyttää jopa yleislakon mahdollisuutta liittyen Juha Sipilän (kesk) hallituksen ja ammattiliittojen väliseen kiistaan irtisanomissuojasta.

”Hallituksen esitys irtisanomissuojan heikentämiseksi on ajamassa maata yleislakkoon tai vähintäänkin voimakkaisiin työtaistelutoimiin”, Myllykoski kirjoittaa Puheenvuorossa.

Liitot eivät ole kertoneet, millaisia toimia suunnittelevat. Liitot vastustavat hallituksen aikeita helpottaa irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä.

Hän jatkaa yleislakon mahdollisuuden pohdintaa Uuden Suomen haastattelussa:

”Järjestöt eivät ole keskustelleet yhdessä siitä, että tehtäisiin jotakin niin voimakasta. Mutta haluan tuoda esille, että nyt ollaan ihan oikeasti sillä kynnyksellä. Tässä maassa ay-liike ei enää jää katsomaan sivusta.”

Aiemmin tällä viikolla Suomen Yrittäjät ihmetteli, miksi enimmäkseen julkista alaa edustavat opettajien OAJ, sairaanhoitajien Tehy ja julkisten alojen JHL ovat mukana protestissa.

”Nyt ollaan tulossa niin lähelle [hallituksen toimilla], nyt on huomattu, että kesälomarahat jäivät oikeasti saamatta. Kuppi on mennyt nurin”, Myllykoski tulkitsee.

”Kaksi kätilöä ei enää auta, niin kova pihtisynnytys on tulossa”, hän lisää.

Lue lisää: Opettajien protesti ihmetyttää yrittäjiä: ”Mistä näissä operaatioissa todella on kyse?”

Tällä Myllykoski viittaa kilpailukykysopimuksen tiimoilta A-studiossa esillä olleisiin kätilöihin, jotka pääministeri Sipilän mukaan käänsivät hänen päänsä sunnuntai- ja iltalisien leikkauksen suhteen.

Myllykosken mielestä vastustuksessa hallituksen aikeita kohtaan ei ole kyse poliittisesta mielipiteestä.

”Niillekin, jotka viime vaaleissa äänestivät hallituspuolueita ei enää maistu toimet, jotka kohdistuvat palkansaajiin – vaikka hallituksen politiikka muuten maistuisikin”, Myllykoski sanoo.

Blogissaan Myllykoski kirjoittaa, että enää ei ”kokoonnuta toreille banderollien kanssa vaan näytetään millainen voima on hiljaisuudella”.

”Se tarkoittaa sitä, että työmaa ei kutsu”, Myllykoski sanoo.

Hän ei kuitenkaan halua ennustaa, mihin toimiin liitot ryhtyvät.

Työministeri Jari Lindström kommentoi tällä viikolla, että hallitus ei aio perääntyä aikeistaan.

Lue myös:

Ay-liikkeestä uhkaava ”vinkki” Juha Sipilälle: ”Nyt kannattaa etsiä kunniallista perääntymistä”

SAK:sta lyttäys irtisanomisten ”keventämiselle” – ”Pärstäkerroinpykälä”, uhkana 90 päivän karenssi