Suomalaisurheilijat saavuttivat Pyeongchangin olympiakisoista kuusi mitalia. Yhden kullan, yhden hopean ja neljä pronssia.

Vancouverissa 2010 ja Sotshin 2014 kisoista tuloksena oli molemmista viisi mitalia. Eteenpäin siis mentiin.

Toisin kuin Rion 2016 kesäolympialaisiin, asetettiin Pyeongchangiin myös tavoite. Huippu-urheilupomo Mika Kojonkoski ilmoitti olympiadin kokonaistavoitteen olevan kymmenen mitalia. Pyeongchangista oli Kojonkosken mukaan realistista odottaa seitsemää mitalia ja Tokion 2020 kesäolympiakisoista kolmea mitalia.

Tokiossa olisi saavutettava neljä mitalia, jos tavoitteisiin aiotaan päästä. Haaste on kova.

Suomalaisia oli mukana Pyeongchangissa 11 lajissa. Kojonkoski myönsi, että tekeminen on lajeissa Suomessa huipputasolla vain maastohiihdossa ja miesten jääkiekossa.

Suomen huippu-urheilu ei voi hyvin. Kojonkosken johtama muutosprojekti kärsii rajallisista resursseista, mutta olympiaurheilijoiden tilanne on taloudellisesti huono. Naisjääkiekkoilijat esimerkiksi maksavat pelaamisensa itse ja pikaluisteluhallia Suomessa ei ole.

Norjassa tilanne on aivan toinen. Pyeongchangissa Norja oli mitalitaulukon ykkönen 14 kultamitalillaan, 14 hopeamitalillaan ja 11 pronssimitalillaan. Ruotsikin saavutti seitsemän kultamitalia, kuusi hopeaa ja yhden pronssin.

Rio de Janeiron kesäolympialaisissa 2016 Norja saavutti vain neljä pronssimitalia. Tanska voitti kaksi kultaa, kuusi hopeaa ja seitsemän pronssia. Ruotsi voitti Riosta kaksi kultaa, kuusi hopeaa ja kolme pronssia.

Suomen tavoitteen sanottiin muutama vuosi sitten olevan nousu urheilun menestyksekkäimmäksi Pohjoismaaksi. Tavoitteesta ollaan todella kaukana, eikä sitä voi pitää realistisena ainakaan nykyresurssien valossa.