Venäjällä on herännyt ajatus suomalaistuotteiden boikotoinnista Vantaalla tapahtuneen, venäläisnaisen lasten huostaanoton takia. Boikotti-idean takana on tiedotusvälineiden mukaan suomalaisdosentti Johan Bäckman, jota venäläistiedotusvälineissä kutsutaan yleisesti ihmisoikeusaktivistiksi.

Boikottiehdotuksesta ovat uutisoineet muutamat Venäjän valtiolliset tiedotusvälineet, kuten tv-kanava NTV.

Muun muassa Russkaja sluzba novostei -uutispalvelun kautta muihin medioihin levinneiden tietojen mukaan Bäckman on kehottanut venäläisiä boikotoimaan 50 suomalaisvalmistajan tavaroita.

- Pyydämme venäläisiä olemaan ostamatta muun muassa Valion ja Nokian tuotteita niin kauan, kunnes suomalaisviranomaiset palauttavat äideiltä viedyt lapset, Bäckman sanoo.

Bäckmanin mukaan vain boikotilla voidaan saavuttaa suomalaisviranomaisten huomio.

Tiedotusvälineiden mukaan boikottia tulevat muun muassa Venäjän äidit -järjestö ja valtapuolue Yhtenäisen Venäjän nuorisojärjestö Molodaja gvardija.

Fontanka.ru-verkkolehden mukaan Suomen Moskovan suurlähetystön edustalla on tarkoitus järjestää mielenilmausten sarja huostaanoton vuoksi.

Kohu Venäjällä on noussut sen jälkeen, kun suomalaisviranomaiset ottivat huostaan Vantaalla asuvan venäläisnaisen neljä lasta. Muun muassa Venäjän lapsiasiamies Pavel Astahov on levittänyt väärää tietoa Suomen kannasta maiden väliseen lapsiasiainkomissioon.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kertoi tänään Ylen haastattelussa, että Suomesta on lähetetty jo aiemmin Venäjälle lista viranomaisista, joihin venäläisosapuoli voi olla yhteydessä lapsiasioissa.

Tuomioja myös korosti, että Suomi ei halua perustaa Venäjän kanssa kahdenvälistä lapsiasiainkomissiota.

Korjattu: Väärää tietoa Suomen kannasta lapsiasiainkomissioon ei levittänyt Venäjän ulkoministeriö vaan lapsiasiamies Pavel Astahov.