Suomen mitalisaldo Rio de Janeiron olympialaisissa on jäämässä historian surkeimmaksi. Ennen keihäskisaa Suomen tilillä on vain Mira Potkosen nyrkkeilypronssi.

Jos Antti Ruuskanen heittäisi lauantaina kultaa, menestyisi Suomi olympialaisissa paremmin kuin pohjanoteerauksessaan Ateenassa 2004. Siellä suomalaisurheilijat saavuttivat vain kaksi hopeamitalia.

Perjantaina ilmoilla oli pientä toivoa, kun David Söderberg heitti moukarifinaalissa. Finaalin taso ei päätä huimannut. Tadzhikistanin Dilshod Nazarov, joka toimii myös maansa yleisurheiluliiton puheenjohtajana, vei kultaa tuloksella 78,68.

Pronssi heltisi tuloksella 77,73. Söderbergin tulokseksi jäi kuitenkin 74,61, jolla heltisi kahdeksas tila.

Söderbergin uraa ajatellessa kahdeksas tila olympiakisoissa on hyvä tulos. Pääsy finaaliin oli kertomus onnistumisesta, kun muistetaan, että hän karsiutui lukuisissa kisoissa, kuten edellisillä olympiavisiiteillään Ateenassa 2004 sekä Lontoossa 2012.

- Pistesija on aina hyvä. Tulos oli huono, mutta en vaan saanut enempää tehoja kropasta irti. Se oli maksimi tänään. Kolmas heitto oli hyvä, sen vaan olisi pitänyt olla pidempi, Söderberg kommentoi.

Ennen kisoja Söderberg oli sairastellut.

- Tämä oli minulle uran paras olympiakisa. Harmi, etten saanut normitulosta, joka olisi nyt riittänyt neljänteen sijaan. Se sairastelu tänne lähtöviikolla vei aika paljon.

Söderberg teki selväksi, ettei ollut tyytyväinen heittoihinsa

- Kisa lähti huonosti käyntiin. Olisin halunnut heittää siihen alkuun 74-75 metriä, eli sellaisen normiavauksen, mutta sieltä puuttui nyt kolme metriä, Söderberg jatkoi.

Suomella oli Riossa tulessa yhdeksän kenttälajien yleisurheilijaa. Heistä kolme pääsi finaaliin. Söderbergin lisäksi finaalipaikan nappasivat Ruuskanen ja kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä.

Positiivisia esityksiä olivat myös Oskari Mörön ja Nooralotta Nezirin välieräpaikat aitajuoksuissa sekä Jarkko Kinnusen suoritus 50 metrin kävelyssä.

Yli puolet suomalaisista yleisurheilijoista petti silti odotukset suorituksissaan. Uinnin tavoin Suomen yleisurheilu tuotti Riossa pettymyksen.