Suomen Ilmavoimat lähettää 16 F/A-18 Hornetia pohjoismaiseen lentoharjoitukseen. Norja, Suomi ja Ruotsi järjestävät Arctic Challenge Exercise 15 (ACE15) -lentoharjoituksen 22. toukokuuta alkaen.

Järjestävien maiden lisäksi harjoitukseen osallistuvat Alankomaat, Britannia, Ranska, Saksa, Sveitsi, Yhdysvallat ja puolustusliitto Nato. Mukana on kaikkiaan yli sata lentokonetta.

Ilmavoimat kuvailee, että kyseessä on vuoden tärkeimpiin lukeutuva lentoharjoitus.

Harjoituksen varsinaiset lentopäivät ovat 25.–29. toukokuuta sekä 1.–4. kesäkuuta.

- Lentotoiminta toteutetaan Ruotsin, Suomen ja Norjan ilmatilassa sijaitsevilla harjoitusalueilla. Alue sisältää pääosan Pohjois-Ruotsin ilmatilasta, osan Suomen Lapista sekä alueita Pohjois-Norjasta, Ilmavoimat kertoo.

Harjoituksessa pudotetaan ilmasta-maahan -aseita Ruotsissa ja Norjassa sijaitsevilla ampuma-alueilla, mutta Suomen F/A-18 Hornet -koneet eivät näitä pudotuksia suorita.

Norja osallistuu harjoitukseen 8-12 F-16-hävittäjällä ja Ruotsi on mukana 16 Jas Gripenillä sekä ilmatankkaus- ja valvontakonekalustolla, Ilmavoimat kertoo. Saksa osallistuu 8-12 Eurofighter Typhoon -hävittäjällä sekä ilmatankkauskalustolla, Yhdysvallat lähettää 12 F-16 -hävittäjää sekä ilmatankkauskalustoa, Britanniasta harjoitukseen osallistuu 4–8 Tornado GR4 -konetta sekä neljä Hawk-suihkuharjoituskonetta, Ranska on mukana 8 Mirage 2000 -hävittäjällä ja Sveitsi 6–8:lla F-18 Hornetilla. Lisäksi mukana on Naton johtokonekalustoa (AWACS) sekä häirintäkoneita.