Libyan Benghazissa tapahtunut Yhdysvaltain lähettilään hengen vaatinut isku voi poikia lisää samantyyppisiä hyökkäyksiä, kertoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola Uudelle Suomelle.

Aaltolan mukaan arabikevään jälkeen Lähi-idän maat eivät ole enää ”turvallisuusvaltiota”. Hallinto on vaihtunut ja erilaiset liikkeet taistelevat vallasta. Hallintojen kyky taata lähetystöjen turvallisuus on heikentynyt.

WTC-iskujen vuosipäivänä tapahtunut isku on Yhdysvalloissa nähty laajalti suunniteltuna.

- Tämän kaltainen mellakan varjolla toteutettu isku voi poikia ”copycateja” eli matkijoita, koska se on saavuttanut laajaa näkyvyyttä. Vieraan valtion lähetystöihin kohdistuneet hyökkäykset ovat harvinaisia ja poikivat varmasti toimenpiteitä, jatkaa Aaltola.

CNN:n mukaan Yhdysvallat on lähettänyt kaksi sotalaivaa Libyan rannikolle ja kertonut neljän henkilön olevan pidätettynä, epäiltynä Benghazin iskusta.

Pilkkavideon tekijästä ristiriitaisia tietoja

Tiistaina alkaneen liikehdinnän aiheuttaneen videon tekijästä on ollut liikkeellä ristiriitaisia tietoja.

CNN:n uutisen mukaan tekijää on epäilty israelilaiseksi tai koptikristityksi. Saman uutisen mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat kertoneet tekijän nimeksi Nakoula Basseley Nakoula. Pilkkavideon tekemiseen osallistuneet tuotantoryhmän muut jäsenet ovat kertoneet tulleensa harhaanjohdetuksi.

Digitaalinen aikakausi on tuonut Aaltolan mukaan mukanaan sen, että valtioiden rajat eivät enää näy. Asiat leviävät nopeasti.

- Reaktiot profeetta Muhammedia pilkkaavaan materiaaliin ovat olleet vahvoja. Tilanne on polarisoitunut ja tätä voivat sitten ääriainekset käyttää hyväkseen puolin ja toisin, sanoo Mika Aaltola.

Mika Aaltola arvioi, että Yhdysvaltojen kynnys reagoida tilanteeseen on selvästi madaltunut. Maalla ei kuitenkaan ole enää varaa näkyviin otteisiin. Suurvalta joutuu siinäkin asiassa vähän nöyrtymään, Aaltola arvioi.